„Simion Liftnicul” de Petru Cimpoeşu nominalizat la un prestigios premiu literar ceh

Impact crescând al traducerilor sprijinite de Institutul Cultural Român
Simion Výtažník, traducerea în limba cehă a romanului Simion Liftnicul de Petru Cimpoeşu
, apărută în 2006 la Editura Dybbuk, a fost nominalizată la Premiul Magnesia Litera, categoria Traduceri, una dintre cele mai importante distincţii literare din Cehia. La aceeaşi categorie au fost nominalizate traduceri din Henry James şi W.G. Sebald.

Traducerea îi aparţine lui Jiří Našinec şi a fost publicată cu sprijinul Institutului Cultural Român prin TPS – Programul de finanţare a editorilor străini pentru traducerea autorilor români (www.icr.ro)

Magnesia Litera, premiu literar anual, se acordă pentru nouă categorii de apariţii editoriale. Juriul este alcătuit din reprezentanţi ai Academiei Republicii Cehe, Centrului ceh al P.E.N., Secţiei cehe a IBBY (The International Board on Books for Young People), Asociaţiei Scriitorilor, Asociaţiei Traducătorilor, Fundaţiei Cehe a Fondului Literar şi ai Asociaţiei Librarilor şi Editorilor din Cehia. Premiile sunt decernate la Biblioteca din Praga, în cadrul unei ceremonii transmise în direct de Televiziunea Cehă.

„Simion Liftnicul" de Petru Cimpoeşu este una dintre cele 24 de cărţi semnate de autori români selectate, pe parcursul anului 2006, de comisiile de experţi independenţi în cadrul programului TPS, dintre titlurile a căror finanţare a fost solicitată de editorii străini.

Succesul înregistrat de ediţia cehă a cărţii lui Petru Cimpoeşu vine după seria de cronici pozitive cu care a fost întâmpinată traducerea în limba franceză a romanului "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" de Camil Petrescu, publicat de editura pariziană Syrtes cu sprijinul programului TPS.

Cea mai recentă apariţie sprijinită prin programul TPS este traducerea în limba poloneză a romanului "Travesti" de Mircea Cărtărescu. Volumul a fost publicat de Editura Czarne.


Contact media : Serviciul de presă al ICR, e-mail : biroul.presa @ icr.ro, tel. : 031 7100 622