„Sieranevada” de Cristi Puiu, la „Zilele Filmului de Arhitectură” din Budapesta

Sieranevada de Cristi Puiu,  la Zilele Filmului de Arhitectura din Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta participă cu filmul „Sieranevada" la a 9-a ediție a „Zilelor Filmului de Arhitectură din Budapesta", eveniment care se va desfășura în perioada 2-5 martie 2017.

Proiecția filmului va avea loc în 5 martie la ora 17.00, la cinematograful Toldi (V., Str.Bajcsy-Zsilinszky nr. 36-38), cu subtitrare în limba engleză.

Filmul „Sieranevada" regizat de Cristi Puiu (Moartea domnului Lăzărescu - 2005, Aurora - 2010) a fost nominalizat pentru Palme D'or, a primit Premiul Societății Internaționale a Cinefililor pentru scenariu la Cannes, premiile Gold Hugo și Silver Hugo la Festivalul de Film de la Chicago și multe alte premii. A fost excelent primit de criticii de film din toată lumea, dar și de către publicul românesc.

Lungmetrajul îl are ca personaj central pe Lary, un medic trecut de 40 de ani, care își petrece ziua de sâmbătă în sânul familiei, reunită cu ocazia comemorării tatălui său, decedat în urmă cu 40 de zile. Modul în care evoluează evenimentul îl determină pe Lary să se confrunte cu trecutul său și cu propriile temeri, să-și reevalueze poziția în familie. Comedia cu tente satirice a fost filmată aproape în totalitate într-un apartament de bloc îngust.

„Zilele Filmului de Arhitectură din Budapesta", organizat de Centrul Ungar de Arhitectură Contemporană, este primul eveniment de acest gen din regiune și al doilea din Europa ca mărime. Evenimentul aduce în fața unui public larg problemele actuale ale arhitecturii contemporane, ale design-ului și urbanismului.  Are scopul de a genera dialog între practica arhitecturală, care își găsește sursa de inspirație și în cinematografie, respectiv filmul, care la rândul lui împrumută idei din caracterul spațiilor urbane și arhitecturale. Unul din obiectivele principale ale festivalului este stimularea și încurajarea acțiunii civice în general, în vederea îmbunătățirii spațiului public urban.

Biletele se pot cumpăra la cinematograful Toldi.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=4Pin_bvMUQo

Informații despre festival: http://filmnapok.kek.org.hu

Facebook: https://www.facebook.com/BudapestArchitectureFilmDays

http://filmnapok.kek.org.hu/portfolio/sieranevada-2/