Expoziţia „Sfârşitul
istoriei” a pictorului timişorean Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai incitanți
artiști români ai momentului, cu lucrări în importante colecții publice și
private din întreaga lume, va fi vernisată pe 28 mai 2019 la Institutul Cultural Român din Londra.
Cu o selecție de picturi de mari dimensiuni din cele trei serii recente realizate în perioada 2015-2019 - Îngerul exterminator, Sfârșitul istoriei și Tavane -, precum și două lucrări prezentate public pentru întâia oară, expoziţia va fi vernisată în prezenţa artistului şi va putea fi vizionată de iubitorii de artă din capitala britanică până la mijlocul lunii iunie. Expoziția este însoțită de un catalog și de un text critic semnat de criticul de artă Ileana Pintilie.
Printre persoanele invitate la eveniment se numără colecţionari şi profesionişti din mediul internaţional al artei contemporane, care vor avea ocazia să dialogheze cu artistul şi să asiste la o prezentare susţinută de curatoarea Gabriela Massaci – director al galeriei AnnArt. Vernisajul va mai include, în cea de-a doua parte a serii, proiecțiafilmului “Horse”, un scurtmetraj ce evocă orizontul creativ Fikl, semnat de artista franceză Josepha Blanchet.
Cu ceva timp în urmă, lucrări ale lui Fikl au intrat în câteva colecții importante britanice - între care cea a lui Cristian Albu, expert senior la Christie’s sau Gordon Watson, cunoscut anticar și om de televiziune; le mulțumesc pentru generozitatea împrumutului a două lucrări definitorii pentru conturarea unui ansamblu expresiv și profund al acestei prime expoziții personale Fikl la Londra. Sper, alături de partenerul nostru ICR, că prin „Sfârșitul istoriei” începem, de fapt, o istorie a cunoașterii operei acestui important artist român în mediul britanic. (Gabriela Massaci)
Gheorghe Fikl este unul dintre cei mai impresionanţi artişti contemporani din România postcomunistă, cu un portofoliu bine cunoscut de către critici de artă şi colecţionari. A studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca şi la Universitatea de Vest din Timişoara şi s-a format, iniţial, în zona de experiment şi instalaţie, cu lucrări inovatoare în tehnici mixte. Susţinut de o măiestrie picturală exemplară, Fikl compune un univers vizual teatral-somptuos, prin serii de compoziţii cu multiple stratificări simbolice, în care animale de forţă şi angoasă - tauri, păuni, câini sau oi - sunt stranii ocupanţi ai unor spaţii supra-realiste, cu un hedonism violent şi neliniştitor, ce oferă tot atâtea contexte de reflecţie asupra tensiunii condiţiei noastre în timp personal şi istoric. Cu expoziţii personale în România, precum și la New York, Luxemburg și Lisabona, lucrările sale fac parte din importante colecții private țară și străinătate – în Statele Unite, Portugalia, Franța, Andora, Luxemburg, Germania și Marea Britanie, incluzând colecția Prințului de Wales, Fundația Bonte și Fundația Maria Nobrega.
Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/