Sezonul România-Polonia: „Hamlet”, producție a Teatrului „Marin Sorescu” din Craiova, la Festivalul Shakespeare din Gdańsk

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă două reprezentații ale spectacolului „Hamlet”, în regia lui Declan Donnellan, la Festivalul Shakespeare din Gdańsk, duminică, 28 iulie 2024, de la ora 18:00, și luni, 29 iulie 2024, de la ora 19:30. Participarea are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia și face parte din seria de evenimente ocazionate de inaugurarea Sezonului Cultural România – Polonia 2024-2025.

Spectacolul în limba română va fi prezentat cu supratitrare în limbile polonă și engleză.

„Este adesea trecut cu vederea faptul că Shakespeare a transformat patru dintre cele mai plictisitoare cuvinte din limba engleză în cea mai faimoasă replică din teatrul universal, „A fi sau a nu fi”. Cum poate ceva atât de abstract să rezoneze în atâtea culturi și epoci? Unii spun că răspunsul este simplu: „a fi!” Mai degrabă decât să ne întrebăm despre existență, întrebări care sunt fără răspuns, ar trebui să îmbrățișăm pur și simplu viața și să mergem mai departe. Întrebarea continuă să bântuie mulți oameni, inclusiv pe mine. Importanța sa rezidă în necunoscutul ‘de ce’. Această întrebare a bântuit filosofii mult înainte de Socrate. Unii își pun întrebarea, în timp ce alții argumentează că, deoarece nu există un răspuns, nu are sens să o adreseze. Uneori facem lucruri fără sens, lucruri cu adevărat cumplite, fără aparent niciun motiv sau beneficiu. Și alergăm în jurul nostru în disperare, întrebând „De ce?! De ce?!” Oamenii sunt singurele animale care pot fi irațional de crude, care pot săvârși acte spectaculoase de violență atât asupra lor, cât și asupra altor persoane. Poate că acest lucru este legat de faptul că oamenii sunt singurele ființe care își pot pune la îndoială propria existență. Uneori, oamenii fac lucruri minunate sau îngrozitoare doar pentru a dovedi că existăm. Dilema lui Hamlet încarnează această luptă. Dar nu direct, ci enigmatic, ca o fantomă în jurul coridoarelor întunecate de la Elsinore.”(Declan Donnellan)

Distribuția:

Hamlet: Vlad Udrescu

Gertrude: Ramona Drăgulescu

Claudius: Claudiu Mihail

Ofelia: Theodora Bălan

Polonius: Raluca Păun

Laertes: Alex Stoicescu

Stafia: Eugen Titu

Rosencrantz: Cătălin Vieru

Guildenstern: Darko Huruială

actorii: Marian Politic, Angel Rababoc, Costinela Ungureanu

Gărzi: Mircea Mogoșeanu, Mihnea Presura


Echipa artistică:

Regie: Declan Donnellan

Scenografie și costume: Nick Ormerod

Muzica: Tibor Cari

Traducere text n limba română: George Volceanov

Asistență regie: Laurențiu Tudor

Sursă informații: Teatrul Național „Marin Sorescu”și Festivalul Shakespeare din Gdańsk

Spectacol inclus în ciclul evenimentelor de inaugurare a Sezonului Cultural România - Polonia 2024-2025.


Hamlet

Regia: Declan Donnellan, fondatorul companiei Cheek by Jowl

Producția Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova

Durata: 2 ore fără pauză

Spectacol pentru public cu vârsta de minimum 12 ani.

Reprezentații: 28 iulie, ora 18.00 și 29 iulie, ora 19.30, la Teatrul Shakespeare din Gdańsk (ul. Wojciecha Bogusławskiego 1)

Bilete: Program Festiwal Szekspirowski 2024 – Festiwal Szekspirowski