Sezonul România-Franța. Președintele ICR, Liliana Țuroiu, la „Panorama filmului românesc“ de la Paris

Joi, 13 decembrie 2018, va avea loc deschiderea „Panoramei filmului românesc de la Paris”, unul dintre cele mai importante evenimente ale Sezonului România - Franța, la care va participa și președintele ICR, doamna Liliana Țuroiu.

„Panorama filmului românesc”, organizată de Institutul Cultural Român, oferă parizienilor ocazia de a descoperi noile repere ale cinematografiei românești. În deschiderea din 13 decembrie 2018, va fi proiectat, la cinematograful „Reflet Médicis”, filmul „Un pas în urma serafimilor“, în prezența realizatorului Daniel Sandu și a actorului Vlad Ivanov iar, la finalul panoramei, pe 16 decembrie 2018, va fi prezentat filmul „Moromeții 2“, în prezența regizorului Stere Gulea și a actorului Horațiu Mălăele.

Aflată la a doua ediţie, „Panorama filmului românesc” (13-16 decembrie), singurul eveniment dedicat cinematografiei românești în Capitala Franţei, face parte din programele integrate Sezonului Franţa-România 2019 şi propune 12 filme, printre care două documentare şi un scurtmetraj. Zece dintre cele douăsprezece proiecţii vor fi prezentate, în premieră sau în avanpremieră, în Franţa, şi fiecare film va fi urmat de dezbateri cu realizatori, actori şi membri ai echipelor de filmare. 

„Pentru Institutul Cultural Român, participarea la acest program major este o experiență din care iese cu certitudine îmbogățit - după cum sperăm că și Sezonul a avut de câștigat din contribuția pe care am fost în măsură s-o aducem. Noi suntem implicați, în următorii doi ani, în patru proiecte de anvergură. Avem de răspuns, în acești doi ani, unui ansamblu de provocări pe cât de onorante, pe atât de responsabilizatoare: Președinția română la Consiliul Uniunii Europene, cu un program de evenimente culturale asociate, în care ICR este implicat; EUROPALIA 2019, unde România este țară invitată, iar ICR principal partener din partea română marcarea, în acest an, a Centenarului Marii Uniri, moment care coincide, de altfel, cu debutul Sezonului România - Franţa. Un tur de forță instituțională, așadar, și o perioadă, pe cât de solicitantă, pe atât de promițătoare”, apreciază doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR.

După ce a participat la deschiderea spectaculoasă a Sezonului România-Franța 2019, în prezența președinților Klaus Iohannis și Emmanuel Macron, precum și a numeroase personalități din întrega lume, președintele Institutului Cultural Român este, în continuare, alături de scriitorii, cineaștii și artiștii români, în cadrul unor evenimente importante ale Sezonului. Astfel, doamna Țuroiu va fi prezentă și la dezbaterea despre literatură şi cinematografie în cadrul programului „Literatură română, lecturi pariziene“, care va avea loc pe 14 decembrie 2018. Prelegerea despre literatură şi cinematografie va avea loc la Biblioteca Buffon Paris și va fi susţinută de scriitorul Matei Vișniec şi de istoricul Corneliu Dragomirescu. Evenimentul face parte din proiectul „Literatură română, lecturi pariziene“, organizat în cadrul Sezonului România-Franţa, în perioada 6 decembrie 2018 - 16 februarie 2019, şi include o serie de lecturi publice din literatura română contemporană, în bibliotecile din Paris şi zona pariziană.

-****-

Evenimentele organizate de ICR în cadrul Sezonului România-Franța 2019 propun o reactualizare a imaginii pe care cele două societăți, română și franceză, o au una față de cealaltă și marcarea unei noi etape în relația istorică de prietenie care leagă cele două țări, astfel încât Sezonul să fie un catalizator puternic.

Institutul Cultural Român este una dintre instituțiile române cu atribuții în organizarea de evenimente în cadrul acestui proiect de anvergură, alături de Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei şi Ambasada României în Franța.

PROGRAM„ PANORAMA FILMULUI ROMÂNESC LA PARIS“

Joi, 13 decembrie, ora 19.00

Un pas în urma serafimilor– 2017 – Dramă - 150 min - VOSTF

de Daniel Sandu

Vineri, 14 decembrie, ora 18.00

Albastru şi roşu în proporţii egale– 2018 – Dramă - 21 min – VOSTF

de Georgiana Moldoveanu

Vineri, 14 decembrie

Povestea unui pierde-vară– 2018– Dramă - 100 min - VOSTF

de Paul Negoescu

Vineri, 14decembrie, ora 21.00

Alice T. –2018 – Dramă - 105 min - VOSTF

de Radu Muntean

Sâmbătă, 15 decembrie , ora 13.45

Scurtcircuit– 2017 – Dramă - 109 min - VOSTF

de Cătălin Saizescu

Sâmbătă, 15 decembrie, ora 16.30

Lemonade– 2018 – Dramă – 88 min - VOSTF

de Ioana Uricaru

Sâmbătă,15 decembrie, ora 19.00

Ţara Moartă- 2017 – Documentar istoric, Război – 88 min - VOSTF

de Radu Jude

Sâmbătă, 15 decembrie, ora 21.00

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari – 2018 – Dramă - 118 min – VOSTF

de Radu Jude

Duminică, 16 decembrie, ora 13.45

Hawaii–2017 – Acţiune, Dramă - 116 min - VOSTF

de Jesús del Cerro

Duminică, 16 decembrie la 16.45

Fotbal infinit– 2018 - Documentar – 70 min - VOSTF

de Corneliu Porumboiu

Duminică, 16 decembrie, ora 18.30

Seule à mon mariage -2018– Dramă – 101 min – VOSTF

de Marta Bergman

Duminică, 16 decembrie, ora 21.00

Moromeţii 2– 2018 – Dramă – 110 min – VOSTF

de Stere Gulea