Şezătoarea Sânzienelor, la foc de tabără, în grădina Institutului Cultural Român

Peste 200 de persoane au participat vineri seară la Institutul Cultural Român, care, în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, a organizat Noaptea de Sânziene, la sediul ICR din Aleea Alexandru 38. Sărbătoarea a cuprins un program variat, cu proiecții de scurtmetraje, ateliere de împletit cununițe de Sânziene, concerte de jam session marca Luiza Zan, muzică pop pe acorduri de contrabas, interpretată de Viktor Savca, muzică clasică (Rute Muzicale cu Kármán Quartet).

„Ne bucurăm să sărbătorim împreună noaptea Sânzienelor la Institutul Cultural Român, cu toate ingredientele de care avem nevoie: filme, muzică, dans și mai ales voie bună. Împletim cununițe din flori, care miros a fân și a miere, într-o seară magică, în care v-am pregătit foarte multe surprize”, a spus, în deschiderea serii, preşedintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Ţuroiu.

În sala mare, preşedintele Liliana Ţuroiu a prezentat, de la ora 18.00, secţiunea „Film Academy: Short Matters!” a Festivalului Internațional de Film NexT. Până la ora 22.00 au fost proiectate 13 scurtmetraje, grupate în câte două calupuri. „European Film Academy: Short Matters! Tour” a fost organizat de Academia Europeană de Film, pentru a prezenta scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei într-o serie de festivaluri şi instituţii din Europa. Cele 13 filme prezentate la ICR au abordat genuri cinematografice diverse în registre diferite, vorbind despre teme actuale. „Institutul Cultural Român este extrem de onorat să acorde luni, 26 iunie, si anul acesta, Trofeul NexT, precum şi Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc. ICR ramâne un partener de nădejde și este încântat să fie alături de echipa NexT, găzduind filme cu palmares internaţional“, a subliniat preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu.

Noaptea de Sânziene a fost sărbătorită în parteneriat cu Institutul Italian de Cultură, reprezentat prin domnul director Ezio Peraro. Preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, a deschis, alături de domnul Ezio Peraro, manifestările sărbătorii de Sânziene, atât în grădina Institutului Cultural, cât şi în grădina Institutului Italian. „E o bucurie să petrecem această sărbătoare împreună cu partenerii noştri italieni. Am colaborat foarte bine cu Institutul Italian, care a fost deschis spre propunerile noastre de sărbătorire a Sânzienelor. Tradiţiile adevărate, valorile artistice autentice nu au graniţe”, a spus preşedintele ICR.

„Cultura italiană şi cea românească se îmbină, sărbătorim împreună Noaptea Sânzienelor, grădinile institutelor noastre sunt deschise. Iată, mergem dintr-o parte în alta, traversăm doar o stradă, dintr-un institutut în celălalt, într-un spirit de comuniune artistică. Porţile institutelor noastre trebuie să rămână deschise spre public şi în viitor”, a declarat domnul Ezio Peraro, ataşat cultural şi director al Institutului Italian de Cultură.

După discursurile de deschidere, directorul Institutului Italian de Cultură a dansat, la începutul serii, „Ciuleandra” cu omologii români, în curtea ICR, pe acordurile trupei Luizei Zan. La concertul de jazz în ie românească, susținut de Luiza Zan și trupa ei, publicul a putut asculta muzică de jazz, funk, doine populare româneşti, cu accente world music.

Surprizele serii s-au petrecut în grădina ICR. Un atelier de împletit cununiţe, un „foc de tabără”, coşuri cu cireşe, nuci, vin, sarmale tradiţionale, coroniţe de flori de Sânziene i-au aşteptat pe invitaţi de la ora 20.00. „Cea mai bună dovadă a dragostei este încrederea”, aşa scria pe un răvaş, într-unul dintre copacii împodobiţi, în Noaptea de Sânzâiene, în grădina Institutului Cultural Român. Proverbe, zicale, învăţături despre dragoste, experienţe de viaţă, potrivite cu sărbătoarea magică, au fost prinse în copacii ambientali luminaţi în noapte. De altfel, clădirea ICR din Aleea Alexandru a fost îmbrăcată în luminile tricolorului românesc.

De la ora 22.00, Viktor Savca a delectat publicul cu armonicele grave ale contrabasului său.

Seara s-a încheiat cu formaţia Rute Muzicale, care i-a reunit pe cei de la Kármán Quartet, coordonaţi de violistul Theodor Andreescu. Muzicienii ne-au purtat prin Austria lui Mozart şi prin Lumea Nouă povestită de. Dvorak în „Americanul”.

După ora 23.30, sărbătoarea Sânzienelor s-a mutat în curtea Institutului Italian. Preşedintele ICR, doamna Liliana Ţuroiu, alături de conducerea ICR, reprezentată de domnii vicepreşedinţi Krizbai Béla şi Mirel Taloş, au fost invitaţi de colegii italieni, în calitate de oaspeţi speciali să asiste la prepararea de paste, împreună cu vizitatorii nocturni de la cele două institute culturale.  Astfel, cei prezenţi au fost invitaţi să guste „la cald” specialitatea italiană penne, în sos de roşii şi parmezan.

Spre încântarea publicului, focuri de artificii au fost aprinse în miez de noapte, marcând momentul în care Sânzienele au deschis porţile cerului, iar lumea magică de dincolo s-a revărsat, în toată splendoarea, peste grădina ICR.