„Serile Lipatti” continuă cu un recital extraordinar al violonistei Mihaela Martin la Ateneul Român

Ediția a V-a a Serilor Lipatti găzduiește în data de 22 martie 2016, ora 18.30, la Sala mare a Ateneului Român, recitalul extraordinar susținut de celebra violonistă Mihaela Martin împreună cu pianista de mare succes Plamena Mangova, cu un program integral Beethoven. Recitalul va fi precedat de o scurtă prelegere susținută de muzicologul Saviana Diamandi.

Evenimentul comemorează 99 de ani de la nașterea celui care pe drept a fost considerat un gigant al pianisticii mondiale, Dinu Lipatti, și cei 90 de ani pe care i-ar fi împlinit marele violonist și profesor eminent Ștefan Gheorghiu.

În dorința de a veni în sprijinul tinerei generații, Festivalul Serile Lipatti propune invitaților săi donarea de fonduri pentru constituirea a două burse pentru studenți sau elevi, întru susținerea carierei lor. Bursele vor fi acrodate acelor instrumentiști excepționali care întâmpină dificultăți materiale grele.

Violonista Mihaela Martin, discipol al lui Ștefan Gheorghiu, este o artistă de talie mondială al cărei talent a fost apreciat încă din tinereţe prin decernarea unor premii la cele mai importante competiţii internaţionale de vioară începând cu Premiul I la Concursul de la Glasgow, premiu obținut la numai 16 ani în 1975, Premiul II la Concursul Ceaikovski de la Moscova, la numai 19 ani în 1978, urmat de Premiul II la Concursul internațional de la Montreal în 1979, Premiul I la Concursul Tibor Varga din Sion, Elveția şi la Concursul Regina Elisabeta (Bruxelles 1980), Premiul I la prima ediţie a Concursului internaţonal de vioară de la Indianapolis (SUA 1982). A urmat o prestigioasă carieră internaţională cu concerte alături de mari orchestre ale lumii și sub bagheta unor mari dirijori, de talia lui Kurt Masur sau Nikolaus Harnoncourt.

Violonista face parte în mod constant din juriile unor concursuri internaționale de vioară, cum sunt Concursul Ceaikovski, Concursul Regina Elisabeta, Concursul George Enescu și este profesor la Hochschule für Musik und Tanz Köln și la Haute école de musique din Geneva. Mihaela Martin este unul dintre fondatorii Cvartetului Michelangelo, prestigioasă formație camerală ce întreprinde turnee în toată lumea. Instrumentul pe care cântă marea violonistă română este de mare valoare, o vioară construită de G. Guadagnini în 1748.

Pianista Plamena Mangova, laureată a unor prestigioase concursuri, și-a început cariera internațională imediat după câștigarea Premiului II la Concursul Regina Elisabeta în 2007. Formată la clasa marelui Dimitri Bașkirov, Mangova cântă în prezent alături de orchestre de pe întregul mapamond și sub bagheta unor mari personalități ale artei dirijorale, Sir Colin Davis, Myung-whun Chung, Emmanuel Krivine, Maxim Vengerov, fiind doar câteva dintre acestea. Printre partenerii săi de muzică de cameră se numără Maria João Pires, Boris Berezovsky, Augustin Dumay. Primul CD al pianistei a primit premiul Diapason d'Or în anul 2007, celelalte înregistrări bucurându-se de recenzii la superlativ în France Musique, Diapason și Gramophone.

În parteneriat cu Filarmonica George Enescu, Festivalul Serile Lipatti continuă secțiunea sa internațională sub denumirea de Lipatti Evenings, proiect ce face parte din programul ,,Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european", finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

Organizator: Asociația Art à la carte (tel. 021 222 3931, lipattievenings@gmail.com)

Sponsor principal: BCR Erste Private Banking; Sponsori: Floricudrag.ro

Parteneri: Filarmonica George Enescu, Institutul Cultural Român, Consiliul Județean Argeș