Serie de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române, desfăşurate la Chişinău şi Cahul

Serie de manifestari dedicate Unirii Principatelor Romane, desfasurate la Chisinau si Cahul

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Asociaţia Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, Biblioteca Municipală de Artă „Tudor Arghezi”, Consulatul General al României la Cahul, Secția de Cultură, Tineret și Sport a Consiliului Raional Cahul, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și Teatrul Republican Muzical Dramatic „B.P.Hașdeu”, organizează o serie de evenimente pentru a marca Ziua Culturii Naţionale şi Unirea Principatelor Române.
Evenimentele vor avea loc pe data de 26 ianuarie 2015, în liceele din localităţile Pârliţa şi Ungheni, pe 27 ianuarie 2015, la Biblioteca Municipală de Artă „Tudor Arghezi”, şi pe 28 ianuarie 2015, în orașul Cahul, conform următorului program:
Luni, 26 ianuarie 2015, liceele din localităţile Pârliţa şi Ungheni

10.00 - inaugurarea expoziţiei „Poemele Limbii Române” la Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din satul Pârliţa, raionul Ungheni. Expoziția, elaborată de Muzeul Național al Literaturii Române din București și completată de ICR Chișinău, cuprinde poeme dedicate limbii române de Mihai Eminescu, Gheorghe Sion, Alexie Mateevici, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Ștefan Augustin Doinaș, Nicolae Labiș, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Ioan Alexandru, Ana Blandiana ș.a., și fotografii ale poeților;
11.30 - inaugurarea expoziţiei „25 de ani de la căderea comunismului în România” la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din oraşul Ungheni. Alcătuită din 15 bannere de dimensiuni 0,95 x 2,05 m. Expoziția prezintă o serie de fotografii, mărturii și documente de arhivă, menite să reconstituie și sa aducă în atenția publicului evenimentele din anul 1989, care au dus la instaurarea unui regim democratic în România;
13.00 - inaugurarea expoziţiei „Generaţia Basarabeană a Marii Uniri” la Liceul „Mihai Eminescu” din oraşul Ungheni. Alcătuită din 25 de bannere de 0,95 x 2,10 m, cuprinde date istorice complexe formate din: fotografii, mărturii ale contemporanilor, citate despre Unirea Basarabiei și despre generația care a făcut posibil cel mai important moment din istoria poporului român - Unirea de la 1918.

La vernisaj vor fi prezenţi directorul ICR Chişinău, acad. Valeriu Matei, preşedintele Asociaţiei Istoricilor „Nicolae Iorga” din raionul Ungheni, istoricul Corneliu Prepeliţă, conducerea liceelor, profesori şi elevi.

Marţi, 27 ianuarie 2015, Biblioteca Municipală de Artă „Tudor Arghezi”

14.00 - prelegere dedicată Unirii Principatelor Române, urmată de un recital de poezie susţinut de directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, acad. Valeriu Matei. La final, compozitoarea Daria Radu va oferi spectatorilor un recital de pian.

Miercuri, 28 ianuarie 2015, Cahul

11.00 - vernisarea expoziției Dimitrie Cantemir - homo universalis, la Liceul „Ion Creangă” din Cahul;
13.00 - vernisarea expoziției Ion Creangă și lumea personajelor sale, la Liceul „Mihai Eminescu”;
14.00 - premierea spectacolului artistic „Să-nvârtim hora frăției”, cu participarea actorilor și a ansamblurilor artistice din Cahul.

Manifestările de la Cahul priliejuite de aniversarea Unirii Principatelor Române se vor desfăşura în prezenţa doamnei Anca Corfu, consul general al României la Cahul şi a domnului acad. Valeriu Matei, director al ICR Chișinău.