Seria Mărgelatu, la cinemateca românească de la ICR Beijing

Seria Margelatu, la cinemateca romaneasca de la ICR Beijing

În perioada 2 iulie - 3 septembrie 2016, ICR Beijing a prezentat lunar, la sediul său, filme din seria Mărgelatu, precum „Trandafirul galben" (1982, regia Doru Năstase), „Masca de Argint" (1985, regia Gheorghe Vitanidis) și „Colierul de Turcoaze" (1986, regia Gheorghe Vitanidis).

Seria Mărgelatu cuprinde filme românești istorice de aventuri, apărute în perioada 1980 - 1987 și  regizate de Doru Năstase și de Gheorghe Vitanidis. Rolul titular este interpretat de actorul Florin Piersic.

Filmele cu Mărgelatu sunt foarte bine apreciate în China, iar ICR Beijing le-a prezentat la solicitarea publicului chinez.

ICR Beijing va mediatiza intens și va promova producțiile artistice românești, reușind să imbine filmele din perioada mai veche cu cele ale noului val din cinematografia românească, oferind publicului chinez o viziune de ansamblu a creațiilor noastre. Filmele românești câștigă din ce în ce mai mult teren în lume, publicul este interesat, iar ICR Beijing se va alia acestei tendințe, difuzând periodic filme importante românești.

„Trandafirul galben" a apărut în 1982, în regia lui Doru Năstase. „Trandafirul galben" este numele conspirativ al lui Mărgelatu, sub care ajută organizația conspiraționistă „Frăția" în pregătirea forțelor revoluționare de la 1848. Filmul este axat pe transportul de la Viena în Țara Românească a armelor cumpărate cu banii obținuți pe odoarele lăsate de domnul Tudor Vladimirescu în grija boierului Stroe Grădișteanu, pe care Mărgelatu le-a protejat cu greu de hoți și de oamenii Agiei.

„Masca de Argint" a apărut în 1985, în regia lui Gheorghe Vitanidis. Evenimentele îl aduc în Țara Românească pe bancherul Troianoff, o persoană darnică și totodată suspectă, despre care Aga vrea să afle totul, prin spionul său plătit, Agatha Slătineanu care este interpretat de Marga Barbu. În timpul unei petreceri fastuoase oferite de Troianoff, în care doamnele găsesc sub servește bijuterii costisitoare, iar Agatha primește însăși trăsura bancherului, cu tot cu vizitiu, are loc un conflict în care sunt împușcați doi oameni. Asasinul poartă îmbrăcămintea lui Mărgelatu, o pălărie identică cu a viteazului și o mască de argint pe față. Boierul Vâlcu este jefuit de o comoară de către așa-zisul bancher Troianoff și Agatha Slătineanu, dar Mărgelatu reușește să recupereze aurul în folosul „Frăției".

Filmul „Colierul de Turcoaze" a apărut în 1986, în regia lui Gheorghe Vitanidis. În acest film este răpit un bancher vienez și fiica sa în scopul declanșării unui scandal diplomatic, dar Mărgelatu reușește să dejoace această încercare.