Seria „Concertelor Enescu” de la Londra, redeschisă cu un trio inedit

Cea de-a şaptea stagiune a Seriei „Concertelor Enescu” de la ICR Londra continuă, în 6 februarie, cu un concert care aduce împreună, pentru prima dată pe scena din 1 Belgrave Square, trei instrumente de mare expresivitate: flautul, chitara și pianul. Trei muzicieni de generații diferite, dar de o măiestrie comparabilă – Ion Bogdan Ştefănescu, specialist al instrumentelor de suflat, chitaristul Bogdan Mihăilescu și pianista Diana Ionescu – vor evolua cu un program acoperind tonalități, ritmuri și game diverse, ca o adevărată călătorie în timp muzicală, de la Telemann și Bach, la Machado şi Piazzolla. Potrivit tradiției „Concertelor Enescu”, din oferta serii nu vor lipsi compoziţiile lui George Enescu.
Ion Bogdan Ştefănescu a studiat la Liceul de Muzică „George Enescu”, apoi la Academia de Muzică din București, ulterior continuându-şi studiile în afara granițelor și obţinând diploma de Master of Music la Universitatea Illinois (Statele Unite) în anul 1995, sub îndrumarea flautistului britanic Alexander Murray. Pe parcursul carierei sale, s-a perfecţionat sub îndrumarea unor muzicieni de renume precum Alain Marion sau James Galway, fiind totodată o prezență constantă pe marile scene ale lumii și participând la importante evenimente internaţionale, precum Festivalul „George Enescu”, Congresul Internațional al Flautiștilor (Germania, S.U.A) sau Wien Modern (Austria). Începând cu anul 1997, este prim flautist în cadrul Filarmonicii „George Enescu” din București, iar din 2007, solist al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara. Valoarea sa artistică este recunoscută prin numeroasele premii obţinute, atât pentru interpretare – precum Premiul Clubului Liones pentru cea mai bună interpretare în cadrul seminarului condus de James Galway, 2003 –, cât și pentru contribuția sa culturală – Premiul „Cella Delavrancea”, „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. De altfel, influența sa trece dincolo de sfera muzicală, Ion Bogdan Ştefănescu fiind totodată autor de beletristică, librete de operă și scenarii de film.
Bogdan Mihǎilescu a început studiul viorii la Liceul de muzicǎ „Dinu Lipatti” din Bucureşti şi a continuat cu studiul chitarei clasice la Şcoala de Artă din capitală, sub îndrumarea prof. Adrian Ionescu, şi la cea din Cluj-Napoca, cu prof. Valentin Fărcaş. În 1984, a câştigat Marele Trofeu al Concursului naţional de chitarǎ clasicǎ de la Sinaia, succes în urma căruia a început o intensǎ activitate concertisticǎ şi pedagogică în România, Germania, Africa de Sud şi Marea Britanie. În perioada 1997-2006, Bogdan Mihǎilescu s-a perfecţionat la Londra, descoperind noi valenţe ale chitarei cu profesorii Gary Ryan şi Carlos Bonell şi participând în mod regulat la şedinţele de masterclass din cadrul Royal Academy of Music. În 2007 s-a reîntors în România, unde s-a dedicat exclusiv muzicii de camerǎ, oferind numeroase recitaluri atât în Bucureşti, precum şi în alte oraşe din ţară, alături de muzicieni prestigioşi, în formule camerale diverse, de la duet la cvintet. Compozitoarea letoniană Anna Veismane i-a dedicat compoziţia „Hidden Dragons”, pe care a interpretat-o în primă audiţie absolută la Ateneul Român, în anul 2012.
Pianista Diana Ionescu este considerată una dintre cele mai sofisticate interprete ale generaţiei sale. Îndrumată încă de la o vârstă fragedă de personalităţi precum Sanda Bobescu, Olga Szel şi Dan Grigore, iar mai târziu de Alexis Weissenberg, Marta Argerich, Lory Wallfisch şi Richard Goode, ea a fost încurajată în mod constant să-şi dezvolte abilităţile extraordinare de care dăduse dovadă din copilărie. Numeroasele premii obţinute în competiţii internaţionale (Premiul I la Concursul „George Enescu”, Bucureşti, 2001; Premiul „Alexis Weissenberg”, The Glass Seller’s Trophy, Londra, 2010), precum şi prestaţiile de marcă în cadrul marilor festivaluri (George Enescu 2001, Verbier Festival 2006, Progetto Martha Argerich 2008, St. Prex Classics 2010-11) au transformat-o într-o reprezentantă de frunte a culturii române în străinătate. În timpul studiilor la Guildhall School of Music and Drama din Londra, cu Joan Havill şi Ronan O’Hora, a avut numeroase concerte în Marea Britanie, pe scene prestigioase precum Wigmore Hall, Barbican Hall, Queen Elizabeth Hall, Purcell Room, LSO St Luke’s, St Martin-in-the-Fields, CBSO Birmingham şi Covent Garden.

Organizate încă din 2007 de către ICR Londra și Societatea Enescu din Londra, concertele Seriei „Enescu” se desfăşoară la sediul Institutului din 1 Belgrave Square, devenit una dintre cele mai active scene camerale din centrul Londrei.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk