Senzoriul hibrid, instalație interactivă din România la Ars Electronica 2017

Instalaţia multimedia interactivă Senzoriul hibrid /Hybrid Sensorium creată de Saint Machine (aka Marilena Oprescu Singer) va fi prezentată în perioada 7-11 septembrie 2017 la Festivalul Ars Electronica din Linz, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena. „Inteligența Artificială – Celălalt Eu“ este tema propusă de Ars Electronica pentru ediţia 2017, festivalul cuprinzând expoziţii, conferinţe, spectacole, concerte, ateliere şi prezentări care vor avea loc pe parcusul a cinci zile în Ars Electronica Centre, Centrul de Artă Contemporană OK, Universitatea de Artă Linz, Muzeul de Artă Lentos, Brucknerhaus, cinematograful Central şi spaţiul alternativ Postcity.

Hybrid Sensorium analizează felul în care percepem propriul corp în spațiul fizic imediat și deformările senzoriale cauzate de medierea acestei percepții de către tehnologie. Instalația intră în contact fizic nemijlocit cu vizitatorul, ambele părți devenind vulnerabile unei contaminări emoționale. O structură fabricată este suprapusă peste mediul natural reprezentat de corpul uman, o membrană artificială permeabilă ce încearcă să condiționeze nevoile noastre biologice. Organismul hibrid ne testează disponibilitatea de a ceda fizicalitatea proprie unui mediu construit. Introducând capul în orificiul său, instalația reacționează în timp real la ritmul respirației, încercând să îl adapteze nevoilor ei, în timp ce vizitatorul este atras într-un ciclu de aberații senzoriale.

Pentru conţinutul 3D interactiv din interiorul instalației artista a colaborat cu Reniform aka Sergiu Negulici (animație), Mitoș Micleușanu (sound design) şi Răzvan Vasilache (programare). Hybrid Sensorium este un proiect produs de Asociaţia Culturală ARTMIX.

„Proiectul a debutat cu cercetarea conceptului de innerform ca stare primară a oricărui proces, formă, voință sau credință care poate crea efect, conștiință ce generează materie, intenție inițială care imprimă întregul curs al unui proces. Tratând forma precum ceva care nu există în sine, ci ca pe o etapă tranzitorie a unui proces, innerform se referă la spațiu nu ca mediu static, ci ca progresie, conținut dinamic, altfel spus, timp-spațiu trăit, care își are originea în interval, sincopă, vid. Am pornit de la mecanismele biologice ale creșterii și descompunerii în interiorul unei semințe, acel punct aflat în mișcare continuă, simultan început și sfârșit, similar țesutului cicatricial aflat într-o stare de descompunere care declanșează regenerarea.”(Saint Machine aka Marilena Oprescu Singer)

Saint Machine (Marilena Oprescu Singer, născută pe 18 septembrie 1979, în ziua în care debuta prima ediţie Ars Electronica Festival) este o artistă multimedia care experimentează suprapunerea spaţiilor real-virtual, interior-exterior, fizic-imaginar şi intervalul interstițial dintre acestea, pornind de la idee. Printre proiectele create menționăm instalația ACUM (ARCUB Gabroveni, 2016), instalația multimedia interactivă FEED ME! (Galateca, 2014), Playground for Animation (Cocor Media Channel, 2009) şi Artmix (TNB, 2005). A curatoriat proiecte precum Metamorfoze (ARCUB Gabroveni, mai – decembrie 2017), Bucharest Now – OPEN LAB, în cadrul candidaturii orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, sau instalația site-specific Who’s Afraid of Glass? a sculptorului Ioan Nemțoi la Museums Quartier (Viena, 2007) și Festivalul de Proiecţii Arhitecturale URBAN ART (Palatul Parlamentului, Universitate, Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“ 2007, 2008, 2009). Saint Machine a participat pentru prima dată la Ars Electronica în anul 2015 cu proiectul multimedia „FEED ME!“ creat în colaborare cu Noper (Radu Pop). Institutul Cultural Român a sprijinit această participare în cadrul festivalului a cărui tematică în 2015 a fost „Habitatele Secolului 21“. Proiectul s-a bucurat de un succes imediat, Marilena Oprescu Singer fiind ulterior inclusă în baza de date online Women in Media Arts realizată de Ars Electronica Center. Instalația a fost itinerată la Elefsina (Grecia) unde a fost inclusă în programul cultural de pregătire a candidaturii pentru Capitală Europeană a Culturii 2021.

Detalii complete despre festival şi programul Ars Electronica 2017 aici.