SEGHEDIN. Vernisajul expoziţiei „Memory - Folding/ Unfolding” , semnată de artistul Vlad Basarab

Vernisajul expoziției de ceramică și desene „Memory - Folding/ Unfolding“ a artistului vizual român Vlad Basarab a avut loc  miercuri, 9 septembrie, de la ora 19.00, la Filiala Seghedin a Institutului Cultural Român de la Budapesta (Piața Dugonics, Nr. 2, 6720, Seghedin). 

În cadrul expoziției au fost expuse lucrări de ceramică și desene create de către artistul vizual Vlad Basarab, singurul invitat din România la ediția actuală a Simpozionului Internațional de Ceramică din Ungaria de la Kecskemét.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 septembrie – 9 octombrie 2020 la sediul Filialei Seghedin a Institutului Cultural Român la Budapesta. Miercuri, 16 septembrie, artistul român Vlad Basarab urmează să expună alte lucrări create recent, laKecskemét, și la sediul din capitala ungară a Institutului Cultural Român la Budapesta.

La eveniment au fost prezente aproximativ  35 persoane, printre care Simona Tănăsescu, director ICR Budapesta, Gyula Ernyei,  șeful catedrei de Arte Plastice a Universității din Seghedin, Janos Kiss, profesor universitar în cadrul catedrei de Arte Plastice a Universității din Seghedin, cadre universitare de specialitate, studenți, membrii ai Consulatului General al României la Seghedin, jurnalistul Ștefan Crîsta, redactor la redacția de limba română a Studioului din Seghedin al Magyar Rádió, jurnaliști de la Duna TV, mici întreprinzători români din oraș, membrii ai comunității românești din Seghedin și din împrejurimi și public local.

Cu acest prilej, artistul Vlad Basarab a oferit un amplu interviu filmat jurnalistului Ștefan Crîsta, redactor la redacția de limba română a Studioului din Seghedin al Magyar Rádió, care face obiectul unui material ce va fi difuzat atât în cadrul emisiunii „Ecranul nostru”, de la postul național de televiziune, cât și pe postul Duna TV. La discuțiile ce s-au desfășurat după vizionarea expoziției, artistul român a primit din partea reprezentanților Universității din Seghedin invitația de a susține, studenților, pe perioada prezenței sale în Ungaria un workshop în cadrul secției de specialitate a catedrei de Arte Plastice a Universității din Seghedin.

Considerat ca făcând parte din noua generaţie de artişti care extinde graniţele ceramicii spre alte domenii artistice, prin manifestări multimedia, instalații şi performance, artistul vizual Vlad Basarab (n. 1977, București) este doctorand la Universitatea Națională de Arte București. În 2001, a absolvit Facultatea de Arte, Secția Ceramică la University of Alaska Anchorage. În 2013, a obținut diploma de masterat la secția Electronic Media la West Virginia University, Morgantown. În perioada octombrie 2013 – iunie 2014, Vlad Basarab a fost cercetător Fulbright în România, pe tema „Pierderii Memoriei Colective“ din cauza persecuțiilor intelectualilor în regimul comunist. A avut peste 20 de expoziții personale în SUA, China și Europa și a participat în numeroase expoziții internaționale, lucrările sale făcând parte din colecții prestigioase.