Secțiune dedicată filmului românesc, la Festivalul Internațional de Film de la Tașkent

Două producții autohtone vor fi prezentate la cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Tașkent, în cadrul secțiunii „Zilele Filmului Românesc”, ce se desfășoară în perioada 15-16 septembrie 2022.

Între evenimentele cheie organizate în cele 10 zile de Festival (8 - 18 septembrie 2022), se regăsesc Zilele cinematografiei pentru statele Organizației pentru Cooperare de la Shanghai și Comunității Statelor Independente, precum și Zilele Mondiale ale Cinematografiei.

Zilele Mondiale ale Cinematografiei sunt organizate pentru a păstra și dezvolta tradițiile de secole ale cinematografiei naționale uzbece, pentru a întări deschiderea între țări, pentru a extinde sfera cooperării creative și pentru a dezvolta legături culturale la nivel internațional.

Zilele Mondiale ale Cinematografiei vor promova schimbul experiență, dialogul culturilor, dezvoltarea cooperării și interacțiunii creative între companiile de film și asociațiile creative din țările interesate de cooperarea cu Uzbekistanul, vor familiariza publicul uzbec cu cele mai bune filme realizate în ultimii ani, precum și cele mai interesante premiere cinematografice din diferite țări, precum: Grecia, Israel, Armenia, Azerbaidjan, Coreea de Sud, Germania, Republica Moldova, România, Franța, Japonia, Polonia, Turcia, Georgia, Egipt, Marea Britanie etc.

În cadrul Festivalului vor fi organizate și cursuri de master, seminarii, conferințe de presă și întâlniri creative cu vedete mondiale ale cinematografiei.

Ceremonia de deschidere a Zilelor Filmului Românesc la Tașkent are loc astăzi, 15 septembrie, de la ora locală 18:00, iar proiecția filmului „Coborâm la prima”, în regia lui Tudor Necula, va începe la ora 19:00. Mâine, 16 septembrie 2022, este programată proiecția filmului „Dacii”, regizat de Sergiu Nicolaescu.

La ceremonia de deschidere participă, din partea României, regizorul Tudor Necula și actorul Adrian Păduraru.

Detalii despre festival se regăsesc pe pagina web: www.tiffest.uz/en.