Seară Matei Vişniec la ICR Londra

Seara Matei Visniec la ICR Londra

Institutul Cultural Român din Londra prezintă, la sediu, pe 28 iunie, spectacolul de teatru „Sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia” de Matei Vişniec, urmat de o conversaţie cu celebrul prozator, poet şi dramaturg român, aflat în premieră la ICR Londra.
Piesa explorează relaţia dintre un psiholog american (Kate) şi o femeie din Balcani (Dorra), victima unui viol în timpul conflictului balcanic de la începutul anilor `90. Deşi provin din lumi aparent total diferite, cele două personaje sunt unite de o suferinţă adâncă, provocată de ororile războiului. Examinând tema suferinţei umane şi realităţi de mare actualitate, piesa s-a bucurat de un succes notabil pe multe din scenele mari ale lumii, precum Young Vic din Londra, Teatrul Dramatic din Skopje sau Festivalul de Teatru de la Avignon.

Regizorul Grégoire Couette scria: „Matei a reuşit să universalizeze tema confruntând durerea lui Kate cu cea a Dorrei, punând în opoziţie o femeie care nu are trecut cu una care resimte istoria, plasând în centrul dezbaterii dreptul la viaţă faţă în faţă cu nebunia ucigaşă. Într-un cuvânt, această piesă de Vişniec ar putea fi definită ca o permanenţă a memoriei: să nu se uite că acolo nimic nu e rezolvat, dar şi că peste tot în lume bestia inumană poate oricând să reapară. Tocmai pentru aceste motive am decis să montez acest text: sunt profund convins că una dintre menirile teatrului este aceea de a ne pune întrebări, de a ne interoga, de a ne face să ne îndoim de certitudinile noastre.”

Unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români contemporani, cu o vastă operă tradusă în zeci de limbi internaţionale, Matei Vişniec trăieşte în prezent la Paris, unde s-a stabilit în 1987. Poet subtil şi romancier de o rafinată complexitate, autorul este cunoscut mai ales pentru piesele de teatru, jucate cu succes peste tot în lume.
Spectacolul de la Londra este regizat de tânărul Alexandru Nagy, absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti şi director fondator al Teatrului Profesioniştilor Independenţi. Viziunea regizorală cu care abordează piesa „Sexul femeii ca un câmp de luptă în Războiul din Bosnia” este inspirată de activitatea sa la East 15 Acting School din Londra. Din distribuţie fac parte actriţele Anna Burkholder (Kate) şi Lavinia Simina Cojocaru (Dorra), scenografia este realizată de Marcio Andrey Santarosa, video de Cinty Ionescu şi regia de sunet de Danni Ionescu. Spectacolul va fi jucat în limba engleză, după o traducere din franceză de Alison Sinclair. Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk.