Seară de prezentare a albumelor de fotografie semnate de Teodor Dădălău

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv continuă organizarea de evenimente culturale din cadrul seriei „Cafeneaua Românească”, cu un eveniment dedicat prezentării albumelor de fotografie semnate de artistul Teodor Dădălău: „Gorj – locuri minunate”, „Ia gorjenească”, „Călător prin Gorjul de odinioară”, „Gorj – spectacolul lemnului”, apărute în seria „Acasă la gorjeni”, la Editurile Centrului Județean pentru Conservarea și Valorificarea Culturii Tradiționale Gorj și Revers. Autorul albumelor, prezent la eveniment, va susține o prelegere despre patrimoniul cultural și etnografic din zona Gorjului. Evenimentul va fi acompaniat de o prezentare a unei selecții din lucrările fotografice ale lui Teodor Dădălău, urmând ca o expoziție amplă să aibă loc începând cu data de 20 decembrie 2018, la Galeria HaSadna LeOmanut, organizată de Primăria Yavne.

Evenimentul, în limba română, se va desfășura în data de 19 decembrie 2018, de la ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv.

Pe parcursul bogatei activități a lui Teodor Dădălău, artei fotografice i se asociază puterea cuvântului în lucrări ce scot în evidență bogăția culturală din zona Gorjului, mărturie stând multitudinea de albume dedicate acesteia precum: „Costumul popular gorjenesc”, „Gorj– Ceramica și piatra”, „Gorj– Cusături, țesături, împletituri”, „Gorjul îngerilor triști”, „Spectacolul măștilor”, „Gorjul precum pasărea Phoenix” etc.

Teodor Dădălău, a cărui misiune asumată este aceea de recuperare a patrimoniului imaterial și de revalorificare a simbolurilor și a diferitelor forme de expresie „este un reputat artist fotograf, este un etnograf dăruit profesiei, este cel ce a trăit intens fiecare moment al sărbătorilor gorjenești, culegându-le nimbul de neuitare. Dar, mai ales, este cel ce a dăruit și s-a dăruit pentru a constitui o arhivă de fotografie etnografică și arhiva sentimentală a câtorva generații. Munca sa constituie un restitutio cultural așteptat, care nu va surprinde prin generozitate, doar prin timpul dăruirii. O fotografie nu este doar un moment surprins de artist, este un intens proces de receptare a frumosului, a detaliului semnificativ, este știință a redării unei lumi, în care fiecare încercăm să ne regăsim. Arta lui Teodor Dădălău este restituirea unei lumi de semnificații, pe care altfel le-am fi pierdut în tumultul vieții cotidiene. Este prestația cercetătorului etnograf, prin a cărui contribuție se tezaurizează simbolurile sărbătorilor topite în costumele populare gorjenești.” (din prefața albumului „Ia gorjenească” semnată de conf. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin cu titlul de Simbolistica gestului de a dărui)

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.