SEARA DE FILM la ICR - Lampa cu căciulă şi Clara B.

Miercuri, 28 martie, ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) vor fi proiectate scurtmetrajele Lampa cu căciulă, regizat de Radu Jude, pe un scenariu semnat de Florin Lăzărescu şi Clara B., regia: Alexandru Solomon; scenariu: Alexandru Solomon şi Corinne Ibram.

Filmele vor fi prezentate de criticul Andrei Gorzo.

Lampa cu căciulă (2006, 23 min.), road-movie despre relaţia tată-fiu şi despre importanţa lucrurilor mici, a fost distins cu numeroase premii la festivalurile internaţionale, printre care: Marele premiu pentru scurtmetraj la Festivalul de film de la Montpellier, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de la Cottbus, Marele premiu la Festivalul de film de la Bilbao, Marele premiu la Festivalul de film de la Trieste, Marele premiu al juriului la Festivalul de la Sundance, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de film DaKino.

Clara B (2006, 52 min, coproducie Seppia – NDR/ARTE – France 3 Alsace) istoriseşte, prin imagini de arhivă, actualităţi şi fotografii de epocă autentice, povestea fictivă a unei femei născute la începtul secolului XX, fotografă şi reporter, cu un destin împărţit între Franţa şi Germania. Existenţa ei este reconstituită de un alt personaj de ficţiune, Jonas, restaurator de muzeu. Meditaţie asupra memoriei arhivelor şi istoriei secolului XX, filmul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul de film DaKino.