Seară culturală românească la Bruxelles

Centrul Român de Informare de la Bruxelles şi Institutul Cultural Român în colaborare cu Organizaţia Mouvement Européen – Belgique, organizează miercuri, 24 iunie 2009, la centrul cultural "Le Teatro" o seară culturală românească intitulată "Soirée Culturelle Découverte Europe – La Roumanie". Evenimentul se desfăşoară în cadrul unei serii de evenimente de diplomaţie publică dedicate explorării relaţiilor româno-belgiene, în contextul apropiatei vizite pe care M.S. Regele Albert II o va realiza în România în cursul lunii iulie. La eveniment vor participa E.S. Dl. Ovidiu Dranga, ambasadorul României în Regatul Belgiei, şi doamna Maité Abram, directoarea organizaţiei Mouvement Européen – Belgique, care vor lua cuvântul în deschidere. Directorul Centrului Român de Informare de la Bruxelles, Andrei Ţărnea va face o scurtă incursiune în mediul cultural din România şi în relaţie cu Belgia.
Vor evolua într-un concert extraordinar tinerele artiste Claudia Bara (pian) şi Nadja Nevolovitsch (vioară). În program: Beethoven - Sonate pour violon et piano no 1; Enescu - Impromptu Concertant pour violon et piano; Enescu - Pavanne (pour piano solo); Schubert - Rondo Brillant ; Bartok - Dances roumaines.
Claudia Bara este o prezenţă constantă pe scenele muzicale din Bruxelles, fiind o favorită a comunităţii româneşti din Belgia care o cunoaşte şi îi apreciază constant talentul şi performanţele artistice. În prezent, Claudia Bara trăieşte şi studiază la Bruxelles, fiind din 2008, profesor acompaniator al Chapelle Musicale Reine Elisabeth, una dintre cele mai prestigioase instituţii muzicale din Europa. În 2007, Claudia Bara a devenit pianista oficială a Concursului Internaţional George Enescu de la Bucureşti, secţiunea vioară. Printre partenerii săi în concertele de cameră se numără violoniştii Florin Croitoru, Cosmin Bănică, Eugen Tichindeleanu, Hrachya Avanesyan sau Vlad Stănculeasa.
Nadja Nevolovitsch s-a născut la Saint Petersburg şi studiază vioara de la vârsta de 6 ani, fiind acceptată la Şcoala Specială de Muzică destinată copiilor supradotaţi. A continuat studiile cu renumiţii profesori Zakhar Bron în Germania şi Igor Oistrakh în Belgia, obţinând diploma de master cu cele mai bune calificative în 2008. În acelaşi an, a devenit asistenta lui Iogor Oistrakh la Conservatorul Regal din Belgia. Nadja Nevolovitsch cântă pe o vioară „S.P. Greiner", pe care a primit-o în anul 2009 din partea faimoasei colecţii "Deutsche Stiftung Musikleben", Germania.

Colaborarea CRIB cu Mouvement Européen este deja consacrată, cele două instituţii organizând în repetate rânduri evenimente comune. Mouvement Européen, organism pluralist dechis spre dialogul democratic şi promotor al valorilor europene fundamentale include, în cadrul programelor sale, organizarea de seri culturale cu specific naţional, care se adresează ţărilor membre UE sau candidate. Organizaţia Mouvement Européen-Belgique participă, în egală măsură, la activităţile desfăşurate de Mouvement Européen International, care reuneşte filiale din 41 de state. Mişcarea Europeană a fost fondată în anul 1948 de către "pionierii Europei", precum Churchill, Adenauer, de Gasperi, şi a stat la baza creării Consiliului Europei, precum şi a Comunităţii Europene. Preşedintele organizaţiei este Pat Cox, fostul preşedinte al Parlamentului European.

Filiala belgiană a acestei ample organizaţii internaţionale a fost fondată în anul 1949 şi a jucat un rol important în cadrul procesului de construcţie europeană sub preşedinţia lui Paul Henri Spaak şi a lui Jean Rey. Structură internaţională şi pluralistă prezentă în 41 de state, Mişcarea Europeană este o organizaţie deschisă tuturor persoanelor şi asociaţiilor care sprijină integrarea europeană, iar membrii săi sunt prezenţi în domeniile politice, culturale şi profesioniste.

Evenimentul se adresează unui public de înaltă ţinută care reuneşte membri ai MEB şi publicul Centrului Român de Informare: funcţionari comunitari, reprezentanţi ai instituţiilor civice şi publice belgiene din Bruxelles şi Brabantul Valon, studenţi.

Contact:
Carmen Ducaru
carmen.ducaru@roinfocentre.be
Tel + 32 2 344 41 45.