Sculpturi impresionante din sticlă, realizate de Ioan Nemţoi, expuse la Muzeul Caleştilor din Lisabona

Expoziția "NEMȚOI", organizată de Ambasada României în Republica Portugheză, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez (DGPC) și Muzeul Național al Caleștilor,  va fi găzduită în perioada 23 mai-6 octombrie 2019 la Muzeul Naţional al Caleştilor din Lisabona (MNCoches). 

Vernisajul expoziţiei, care cuprinde 61 de sculpturi în sticlă ale artistului Ioan Nemțoi,  va avea loc joi, 23 mai, la ora 17.00, în prezența acestuia și a criticului de artă Sanda Miller care va realiza o prezentare a lucrărilor. De asemenea, vor fi prezente oficialități portugheze, membri ai corpului diplomatic, personalități ale vieții publice lusitane și mass media.

Obiectele impresionante din sticlă vor fi inserate, potrivit unei regii curatoriale semnate de acesta, printre exponatele permanente ale muzeului. 

„Oscilând între fragilitate și rezistență în timp, între starea lichidă și cea solidă, sticla este o materie plină de contradicții, însăși această versatilitate fiind un pretext pentru dezbateri nesfârșite. Ca artist, mă exprim prin sticlă, încerc să exploatez cât mai mult posibilitățile tehnice, îi explorez diferitele ipostaze, îi forțez limitele, sperând că rezultatul va fi pentru privitor la fel de pasionant cum este pentru mine întregul proces de creație”, afirmă Ioan Nemțoi.

MNCoches este cea mai mare instituție muzeală cu acest profil din lume și unul dintre cele mai vizitate muzee portugheze în momentul de față. Edificiul, cu o suprafață uriașă, are o structură îndrăzneață, profund inovatoare, cu numeroase spații de vizitare și plimbare, și se află situat în preajma complexului Jerónimos și Centrului Cultural Belém, în cea mai turistică zonă a Lisabonei. Clădirea actuală a MNCoches (inaugurată în 23 mai 2015) este opera marelui arhitect brazilian Paulo Mendes da Rocha, laureat Pritzker în 2006. Din punct de vedere instituțional, MNCoches este moștenitorul vechii Școli de Călărie înființate de regele João al V-lea în 1726, transformată în 23 mai 1905 în Muzeul Regal al Caleștilor la inițiativa reginei Dona Amélia de Orléans și Bragança. Departe de a fi doar un muzeu, depozitar al unei colecții impresionante de calești și artefacte legate de domeniul artelor ecvestre, are mai multe nuclee între care menționăm: școală de călărie, manej, bibliotecă, arhivă, auditoriu multimedia, laborator de conservare și restaurare.

Ioan Nemțoi este unul dintre cei mai bine cotaţi creatori români, apreciat atât pentru fantezia debordantă, cât şi pentru tehnica sa impecabilă. Născut pe 14 ianuarie 1964, la Trușești, judetul Botoșani, a absolvit în 1991 Academia de Artă din București, specializarea Ceramică, Sticlă, Metal. Ecoul performanțelor sale a depășit repede granițele României, așa încât, în 1991, artistul era deja prezent la International Glass Exhibition de la Kanazawa, Japonia. Au urmat Norvegia, Franța, Suedia, Danemarca, din nou Japonia și apoi România, Statele Unite, Germania, Belgia, Olanda, Italia, într-o înșiruire de peste 40 de evenimente expoziționale. Anul 2003 a însemnat prezența artistului în spațiile medievale ale Palatului Cotroceni, cu expozitia intitulată Apă și foc, și apoi la World Trade Center Rotterdam și World Trade Center Amsterdam. În anul 2002, lucrarea sa Cina cea de Taină a fost donată de către Statul român Vaticanului. Operele sale fac parte din colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a ASR Principesa Margareta a României. De asemenea, lucrări ale lui Ioan Nemțoi se găsesc la Muzeul Vaticanului, la Kunst Palast din Düsseldorf, la sediul UNICEF din New York, la McLarren Technology, din Marea Britanie, Waterland Neeltje Jans Museum din Olanda, Casa Albă din Washington, sau în celebre galerii din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia.

Accesul la vernisaj se va face pe bază de invitație.

În perioada 24 mai – 6 octombrie 2019, expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 și 18.00 (http://museudoscoches.gov.pt/en/).