„Sculptură în sticlă”, expoziţia semnată de Ioan Nemțoi, prezentată la Londra

Institutul Cultural Român din Londra vernisează, în seara zilei de 8 noiembrie 2018, expoziţia cu titlul „Sculptură în sticlă” semnată de Ioan Nemțoi. Aceasta este cea de-a treia expoziţie personală a artistului în Marea Britanie, după cele de la the.gallery@oxo, Oxo Tower Wharf din Londra și cea de la sediul companiei McLaren din Woking, inaugurat în 2004 în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a.


Deschisă în galeria Brâncuşi de la sediul Institutului, în prezența artistului, expoziția va fi prefațată de istoricul de artă Sanda Miller și de curatoarea Mariana Nemțoi. Cu prilejul vernisajului, Ioan Nemțoi va susţine conferinţa „Arta sticlei” și va prezenta un documentar retrospectiv despre destinul și opera sa ca artist sculptor, al cărui demers artistic explorează teritoriul unei materii pe cât de durabile, pe atât de fragile.


Proiectul face parte dintr-un turneu internaţional derulat în parteneriat cu Institutul Cultural Român în Anul Centenarului, venind în continuarea expozițiilor de la Paris și Bruxelles din această toamnă. La Londra, expoziția, ce cuprinde o selecție generoasă de lucrări ce fac trecerea de la arta decorativă la sculptură, va putea fi vizionată până la finalul lunii ianuarie 2019.


„Opera vizuală a lui Ioan Nemţoi iese parcă din energiile originare ale lumii, din lava fierbinte care a modelat deja timp de milioane de ani planeta. Nu întîmplător succesul său internaţional este atît de mare: prin materia aleasă, domesticită de mîinile sale inspirate, precum şi prin inventivitatea sa, Ioan Nemţoi reabilitează într-un fel ideea de frumos. Ceea ce fusese dinamitat încă de dadaişti, cu o sută de ani în urmă, şi anume lăgătura dintre conceptul de artă şi conceptul de frumos, se resudează în fiecare din operele lui Ioan Nemţoi.”- Matei Vișniec


Ioan Nemţoi este unul dintre cei mai bine cotaţi artiști români ai momentului, adesea supranumit „Brâncuşi al sticlei”. Lucrările sale se regăsesc în colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a lui Kofi Annan sau a lui Vladimir Putin, Emma Nicholson, ASR Principesa Margareta a României, dar şi în Muzeul Vaticanului, Kunst Palast din Düsseldorf, sediul UNICEF, Waterland Neeltje Jans Museum Olanda, Casa Albă sau în galerii prestigioase din Norvegia, Suedia, Olanda, Franţa, Italia, Canada, Japonia, Ungaria, Germania, Belgia. Reuşita artistului constă în ştergerea graniţelor dintre arta decorativă şi sculptura monumentală, graţie unui vocabular plastic propriu. Ioan Nemţoi este cunoscut în întreaga lume pentru „roşu de Nemţoi”, inspirat din răsăritul şi apusul dealurilor moldave.


Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk și https://www.facebook.com/ICRLondon/

Credit foto: /www.facebook.com/pg/Ioan-Nemtoi