Sculptorul Mircea Roman expune 11 lucrări de lemn de mari dimensiuni, la Vila Nova de Cerveira

Sculptorul Mircea Roman prezintă, din 3 august, 11 lucrări de mari dimensiuni care au drept numitor comun utilizarea lemnului ca materie primă, în expoziţia „Sacrificiu“ de la Vila Nova da Cerveira. 

Expoziţia este realizată ca urmare a parteneriatului dintre Institutul Cultural Român de la Lisabona și Fundația Bienal de Arte de Cerveira,. Vernisajul va avea loc la ora 18.00,  în sala Factory VNC. 

„Sculptura lui Mircea Roman este de o mare expresivitate, obținută cu mijloace simple: bucăți de lemn, uneori pictate cu purpură alteori striate, unde forma și conținutul reprezintă fragmentări ale trupului, de devin expresii dramatice ale sufletului“, explică António Cabral Pinto, directorul artistic al Fundației.

Criticul Richard Demarco descrie lucrările lui Mircea Roman ca „Eminamente atemporale şi libere de erezia post-modernismului şi de tacticile şocante ale prea multor artişti contemporani care se lasă prea uşor influenţaţi de mişcările artistice la modă. Priviţi cu atenţie sculpturile lui Mircea Roman şi o să descoperiţi dragostea sa pentru cioplitul şi pictarea lemnului în milenara manieră tradiţională a artei româneşti.“

Expoziția este deschisă până în 15 septembrie 2019.

Mircea Roman a absolvit Academia de Arte Plastice „Ion Andreescu“ din Cluj în 1984. A câştigat Premiul pentru Sculptură al Trienalei de la Osaka, cel mai prestigios premiu de acest fel din lume. În anul următor, Mircea Roman a primit o bursă de la Delfina Studio, drept care timp de 14 ani a locuit şi creat la Londra (unde i-a şi fost amplasată o lucrare monumentală, Omul-barcă, pe malurile Tamisei). De asemena, Mircea Roman a reprezentat România la Bienala de la Veneţia (1995) într-o expoziţie de grup, a avut expoziţii personale la Bucureşti, Londra (Centre Point Gallery ACAVA - 1998, Riverside Studios - 2000, Meunier – 2002 etc.), iar lucrări de-ale sale se găsesc în prestigioase colecţii publice şi private din Europa, America şi Asia.

Bienala de Artă Contemporană de la Vila Nova da Cerveira este cel mai vechi eveniment de acest tip cu funcționare neîntreruptă din Portugalia. În 2020, Bienala va ajunge la cea de-a XXI-a ediție. În cei 42 de ani de funcționare, evenimentul a devenit unul dintre reperele vieții artistice portugheze. Mircea Roman este invitat să expună în principalul spațiu expozițional al Fundației organizatoare, în cadrul programului acesteia pentru perioadele dintre două Bienale.

Fundația Bienal da Cerveira a primit recent Premiul „Cel mai bun muzeu portughez“ pentru anul 2019, acordat de Asociația Portugheză de Muzeologie (APOM).