Sculptorul Mircea Lăcătuş expune la Galeria RIVAA din New York

Institutul Cultural Român din New York (RCINY), în parteneriat cu Gallery RIVAA, prezintă  expoziția de sculptură „Angels Go North” a artistului Mircea Lăcătuş. Vernisaj are loc pe 5 noiembrie 2016, la Galeria  Roosevelt Island Visual Art Association (RIVAA).  Ariana Arcu va susține cu acest prilej un recital de violoncel.

Expoziția poate fi vizitată între 5 și 27 noiembrie 2016.


Mircea Lăcătuș (n. 1962, Gherla, jud. Cluj) a absolvit Liceul de Artă din Arad (1981) și apoi Universitatea Națională de Arte din București (1989, clasa prof. Vladimir Predescu, specializarea sculptură-restaurare-pedagogie). Imediat după absolvire, în 1990, s-a stabilit în Austria, la Viena, unde a locuit și lucrat timp de 22 de ani. În 1993, a obținut o diplomă de master în artă de la Universitatea din Viena. În perioada vieneză a lucrat și ca artist independent pentru Opera din Viena.  Din 1985 și până în prezent, a avut numeroase expoziții personale, mai ales în galerii particulare, precum și expoziții de grup, mai ales în muzee regionale, în Europa și SUA. De asemenea, a fost invitat să participe cu regularitate la prestigioase simpozione de sculptură și pictură în diferite țări (România, Ungaria, Croația, Austria, Israel, India, Japonia). În prezent, este stabilit în SUA, la Huntsville, AL. În ultimii trei ani, a fost artist invitat, ținând cursuri de artă, la University of Alabama, din Huntsville, și la Oakwood University. Are atelierul la Lowe Mill, Huntsville.  Glenn Dasher, sculptor și decan al Facultății de arte din cadrul UAH (University of Alabama in Huntsville), afirma: „Sculpturile lui Mircea Lăcătuș prezintă o mare varietate de tehnici. Nu numai că sunt excelent executate tehnic, dar au și un puternic substrat conceptual. Simple bucăți de piatră sunt transformate și servesc scopului său de a redescoperi și de a găsi expresie în "sacralitatea" vieții de zi cu zi. Sursele de inspirație ale artistului sunt legendele și marile mituri ale umanității. Lucrând în tradiția îndelung respectată a juxtapunerii suprarealiste a formelor disparate pentru a crea noi semnificații, Mircea Lăcătuș face efortul de a merge mai departe, combinând forme unice, istoric asociate cu diferite sisteme de credință, spre a crea frumoase și credibile declarații, de o claritate remarcabilă. (...) Conferă un aer atemporal sculpturilor sale, care par în același timp arhaice și futuriste”. 

Ariana Arcu (n. 1976, Cluj-Napoca) a început studiul violoncelului la vârsta de 7 ani, în orașul natal. A absolvit Conservatorul „George Enescu” din București, după care a obținut o diplomă de master și una de doctor la University of Alabama, din Huntsville, SUA.  Printre profesorii săi s-au numărat Gabriela Todor, Vasile Jucan, Marin Cazacu și Carlton McCreery. A evoluat în cadrul mai multor masterclassuri pentru muzicieni de renume, precum Pieter Wispelwey, Radu Aldulescu, Andres Diaz, Franz Helmerson, Voces Quartet sau The Emerson Quartet. Ariana Arcu a susținut recitaluri în România, America de Nord, America de Sud, și a concertat de câteva ori ca solist, cu orchestre precum cea a Conservatorului București, The Huxford Symphony Orchestra of University of Alabama și The Shoals Symphony Orchestra.  A obținut mai multe premii la competiții naționale de violoncel, între care: Premiul I, la Constanța (1994), Premiul II, la Timișoara (1993) și la Ploiești (1992). De asemenea, este câștigătoare a „Elizabeth Hamner” fellowship, în 2009. În 2000, a fost invitată ca „guestrecording artist” pentru albumul Acoustica al legendarei trupe de rock „Scorpions”, cu care a concertat în Coreea de Sud, Singapore, Thailanda și de-a lungul Europei. În prezent, deține funcția de assistant principal în cadrul Huntsville Symphony Orchestra, și este membră a Facultății de muzică de la University of Alabama, din Huntsville, și de la Oakwood University. Din 2010, este membră a cvartetului de coarde „Arrhythmia”, alături de membri ai Alabama Symphony, cu care a avut primul turneu internațional important în 2011, la Chișinău (R. Moldova), Cluj-Napoca și Sibiu (România), și a înregistrat recent un CD cu câștigătorul premiului Grammy, bandoneonistul Raul Jaurena.