Sculptorul Marian Sava deschide „Galeria ICR Bruxelles”

„Galeria ICR Bruxelles”, un proiect care va permite prezența operelor și a creatorilor acestora la sediul reprezentanței ICR din Belgia, se va lansa începând cu luna iunie 2021, unde creația contemporană românească va avea un nou spațiu dedicat expunerii și dialogului în plan cultural. Acest nou concept va include, după o perioadă de evenimente organizate exclusiv în mediul online, și o componentă fizică în cadrul evenimentelor derulate, asigurând o mai bună vizibilitate a proiectelor reprezentanței. Programul galeriei va cuprinde expoziții, conferințe sau lansări de carte, simultan cu evenimente virtuale cuprinse în planul anual 2021.

Prima expoziție din cadrul noii galerii de la sediul ICR Bruxelles se va organiza în perioada iunie – septembrie 2021 și va cuprinde lucrări din expoziția de artă vizuală intitulată „Vibrații în 3D”, aparținând sculptorului Marian Sava, expoziție amplu ilustrată în cadrul seriei de lansări virtuale „Prezențe culturale românești în Benelux”.

Schimbările radicale ce s-au produs în perioada recentă, inclusiv pe scena de artă contemporană, au determinat modificări majore în comportamentul publicului, interesul migrând firesc dinspre interacțiunea cu discursul artistic în format fizic, în interiorul spațiilor galeriilor și muzeelor, către accesarea unor instrumente digitale care substituie modul clasic al contactului cu lucrările de artă.

Ca o continuare firească a succesului filmului dedicat creatorului de origine română Marian Sava, film lansat recent de echipa ICR Bruxelles pe canalele sale de comunicare, dar și ca o reacție firească la faptul că pandemia a închis, o perioadă lungă de timp, majoritatea spațiilor de expunere, această expoziție urmărește continuarea misiunii de promovare a artiștilor români în spațiul de referință și relansarea dialogului cu instituții culturale din Benelux. În perioada recentă, mai multe institute culturale ale țărilor membre UE ce au sediul la Bruxelles au procedat la inițierea unor expoziții de artă contemporană la sediile lor, proiecte care, deși restrânse ca anvergură, au avut menirea de a continua promovarea creatorilor contemporani și a dialogului cultural transfrontalier.

Ținând seama de faptul că orașul Bruxelles are o agendă foarte bogată de evenimente culturale și spațiile de expunere sunt foarte solicitate, proiectul „Galeria ICR Bruxelles” urmărește, în egală măsură, includerea acestui spațiu-concept în circuitul cultural al orașului. În contextul noii paradigme culturale și educaționale în care instrumentele digitale au devenit tot mai prezente, modelând și schimbând într-un timp foarte scurt felul în care societatea interacționează cu operele de artă, este evident că galeriile, indiferent de dimensiune, au fost și rămân cel mai bun loc în care putem lua în mod direct pulsul artelor, al tendinţelor şi preferinţelor estetice actuale, locul în care putem cunoaște creatorii contemporani și opera lor.