Sculptorul Bogdan Adrian Lefter participă, cu sprijinul ICR, la două Bienale din Argentina

Institutul Cultural Român, prin Direcția Relații Internaționale, susține participarea sculptorului Bogdan Adrian Lefter la „Bienal del Chaco” și „Bienal del Impenetrable” din Argentina. „Bienal del Chaco” se va desfășura în perioada 13-20 iulie 2024, în orașul Resistencia, iar „Bienal del Impenetrable”, în perioada 23-28 iulie 2024, în localitatea Juan Jose Castelli, ambele situate în nordul Argentinei, în provincia Chaco.

Cele două manifestări sunt organizate de Fundația Urunday (președinte José Sebastián Eidman) și „Fundația Prietenii Artei și Turismului” (președinte Rene Bertolucci), cu sprijinul guvernului provinciei și a autorităților municipale.

Sculptorul român a propus pentru „Bienal del Chaco” proiectul „Reflexiile Lunii”, iar pentru „Bienal del Impenetrable” lucrarea intitulată „Trinitate”.

„Bienal del Chaco” și „Bienal del Impenetrable” reunesc la fiecare ediție sculptori din toată lumea, un juriu internațional de specialitate selecționând artiștii participanți în baza aplicației și a proiectului propus. Aceștia lucrează, pe durata unei săptămâni, sub cerul liber, în prezența publicului. La fiecare ediție organizatorii pun la dispoziția artiștilor participanți materialul de lucru, care este unul diferit de la o ediție la alta. Astfel, dacă la ediția din 2022 s-a lucrat în travertin, la ediția din acest an se va lucra în metal (oțel corten).

Sculpturile rezulate sunt amplasate în orașele Resistencia și Juan Jose Castelli, ca moștenire culturală, astfel încât opera de artă devine parte a peisajului cotidian; Parlamentul Republicii Argentina a declarat, în 2006, Resistencia drept „Orașul sculpturilor”. Astăzi, colecția, formată pe durata celor 36 de ani de când a fost inițiată „Bienal del Chaco”, numără în jur de 650 de sculpturi amplasate în parcurile și pe bulevardele orașului Resistencia. Printre lucrările din această generoasă colecție se numără și cea semnată de sculptorul român Petre Virgiliu Mogoșanu, intitulată „Natura și tensiunile ei”, pentru care artistului i s-a acordat Premiul I de Excelență la ediția a XII-a din 2022.

„Bienal del Chaco” se desfășoară sub auspiciile Comisiei UNESCO și este organizată începând cu anul 1988, iar „Bienal del Impenetrable” se află în acest an la cea de-a IX-a ediție.

Bogdan Adrian Lefter este specialist în sculptura în metal, realizând numeroase sculpturi monumentale în cadrul unor simpozioane internaționale de renume, din țări precum: Armenia, China, Costa Rica, Danemarca, Egipt, Elveția, Italia, Iran, Japonia, România, Thailanda, Turcia și Vietnam.Portofoliul său s-a îmbogăţit de la an la an cu monumente şi sculpturi realizate pe toate meridianele şi în diverse materiale: nisip, zăpadă, metal (inox, bronz, oțel corten), ipsos, ceară, lemn sau piatră. Artistul a participat în numeroase concursuri naționale și internaționale, tabere de creație și selecții expoziționale colective. A absolvit în 2006 Universitatea Națională de Arte din București, Facultatea de Artă Decorativă şi Design - Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal, cu specializarea în arta metalului, a terminat masterul în sculptură în metal în 2010, iar în 2022 și-a susținut teza de doctorat în arte vizuale („Vocația Plastică a Metalului în Decorul Urban”). Începând cu 2015 activează la Universitatea Națională de Arte din București în calitate de asistent universitar la Departamentul Ceramică-Sticlă-Metal.