Scriitorul Radu Aldulescu face o lectură pentru public internaţional la Bruxelles

Scriitorul Radu Aldulescu este invitatul unui prânz literar organizat pe 1 iulie la Bruxelles de Comitetul Economic şi Social European (CESE) în parteneriat cu Centrul Român de Informare de la Bruxelles. Evenimentul face parte din seria Literature Luncheons -InBETWEEN pe care Comitetul Economic şi Social European de la Bruxelles le organizează în fiecare vară. Tema europeană a anului 2010 este Combaterea sărăciei şi a excluderii sociale. Publicul va fi alcătuit din funcţionari ai instituţiilor europene, editori şi ziarişti culturali.
Radu Aldulescu va citi fragmente din romanul Proorocii Ierusalimului, aflat la a treia ediţie românească de la apariţia în 2004. Lectura este gândită ca parte a politicii de promovare internaţională a literaturii române desfăşurat de ICR, materializată în programele derulate de Centrul Naţional al Cărţii (CENNAC): TPS, Publishing Romania, 20 de autori şi bursele pentru traducători.
„E o carte cu teză şi cu agendă, fiind, în acelaşi timp, una dintre cele mai frumoase din câte s-au scris în ultimii ani. Teza este locuirea apocalipsului, pe care agenda îl defineşte prin trăsăturile cele mai greu de ascuns: desprinderea din iluzia numită decembrie'89, renunţarea la orice morală, de-radicalizarea generală. Concret vorbind: somajul, mizeria, traficul de copii destinaţi prostituţiei, cerul închis deasupra noastră. Un roman zguduitor, vital ca toţi monştrii, o statuie sângerândă a morţii noastre comune." (Tania Radu)
Prozatorul Radu Aldulescu a debutat în 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonată pentru acordeon, distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regia Lucian Pintilie), laureat al Marelui Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia. În 2008 câştiga Premiul „Ion Creangă" al Academiei Române, pentru romanul Mirii nemuririi. În prezent, opera sa este publicată, ca serie de autor, la editura Cartea Românească. Ultimul său roman, Ana Maria şi îngerii, are parte de o recepţie critică favorabilă.

Evenimentul organizat de Centrul Român de Informare se înscrie în suita de proiecte europene pe care acest institut le desfăşoară sub egida reţelei EUNIC Brussels (Uniunea Europeană a Institutelor Naţionale Culturale), al cărei membru este din 2007. CRIB a deţinut preşedinţia reţelei EUNIC Bruxelles în perioada iunie 2009- iunie 2010.

Pentru mai multe informaţii despre evenimentul din 1 iulie accesaţi www.crib.mae.ro şi www.eesc.europa.eu sau contactaţi Centrul Român de Informare de la Bruxelles (Carmen Ducaru tel.+ 32 2 344 41 45 şi carmen.ducaru@roumanieamb.be)