Scriitorul Mircea Cărtărescu, invitat la Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost invitat să participe, în calitate de oaspete de onoare, la cea de-a 16 ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie de la Stockholm, care va avea loc între 16 şi 18 noiembrie 2012. Mircea Cărtărescu este cunoscut publicului suedez atât ca poet, cât şi ca prozator, fiind prezent în traducere suedeză cu şase volume personale – patru dintre acestea editate exclusiv cu finanţare suedeză - , precum şi cu selecţii în diverse antologii. Cărţile lui Mircea Cărtărescu se regăsesc, de altfel, în colecţia principalelor biblioteci din Suedia: astfel, Biblioteca Naţională (Regală) a Suediei, Biblioteca Nobel a Academiei Suedeze şi Biblioteca Municipală a oraşului Stockholm oferă cititorilor lor peste 50 de titluri ale autorului român în limbile suedeză, franceză, germană şi norvegiană, precum şi versiunile originale în limba română.
Mircea Cărtărescu a fost introdus în limba suedeză ca poet, în 1997, prin intermediul unei selecţii de versuri publicate în antologia Corespondenţe lirice: poezie contemporană română şi suedeză, volum redactat şi tradus de Dan Shafran şi editat de Fundaţia Culturală Română. Ulterior, noi selecţii din poezia lui Mircea Cărtărescu au apărut în antologiile Noi corespondenţe lirice (Editura Fundaţiei Culturale Române, 2002) şi Om jag inte får tala med någon nu (editura Tranan, 2011), precum şi în revista literară Lyrikvännen (2008). Tot în 2008 a apărut la editura Ellerströms antologia de autor En lycklig dag i mitt liv (O zi fericită din viaţa mea), în traducerea lui Dan Shafran şi Lars-Inge Nilsson.
Festivalul Internaţional de Poezie de la Stockholm, cel mai prestigios dintre festivalurile de poezie din Suedia, a fost fondat în 1997 şi este organizat de revista literară 10-tal. Titulatura ediţiei din acest an este Aurora boreală. Institutul Cultural Român de la Stockholm a fost partener al festivalului în 2011.