Scriitorul Cristian Teodorescu, invitat la Festivalul DUNAPEST

Institutul Cultural Român Budapesta a susținut participarea scriitorului Cristian Teodorescu la Festivalul Dunapest din Budapesta, festival care se desfășoară sub patronajul Primăriei orașului Budapesta. Sâmbătă, 2 septembrie 2017, ora 18.30, în stația de vapor din Piața Jászai Mari, s-a desfășurat loc evenimentul care l-a avut ca invitat pe Cristian Teodorescu. Acesta a purtat un dialog cu Lajos Parti Nagy despre romanul „Medgidia, orașul de apoi” și despre interacțiunea istoriei fluviale a celor două țări (România şi Ungaria). Discuția a fost moderată de László Potozky.

Scriitorului Cristian Teodorescu îi place să scrie povestiri. A început când avea paisprezece ani şi i-a apărut o schiță în revista „Vânătorul și pescarul sportiv”. Este publicat în antologia „Desant '83”, iar în 1985 debutează cu volumul de povestiri „Maestrul de lumini”, urmat de „Tainele inimei” – 1988, „Faust repovestit copiilor mei” – 1991, „Povestiri din lumea nouă” – 1996, „Îngerul de la benzinărie” – 2003. Cel mai recent volum al său, „Medgidia, oraşul de apoi”, publicat în 2009 la Editura Cartea Românească şi republicat la Editura Polirom în 2012, este un roman alcătuit din 103 povestiri despre oamenii din oraşul în care s-a născut.

Cărțile de proză ale lui Cristian Teodorescu au fost traduse în limbile cehă şi italiană. Este prezent, de asemenea, în volumele colective: „Generaţia '80 în proza scurtă”, 1998, „Competiţia continuă” şi „Generaţia '80 în texte teoretice”, 1994, dar şi în alte antologii de proză românească apărute în Rusia, Olanda şi SUA. Romanul „Medgidia, oraşul de apoi / Medgidia, a hajdani város” a apărut în limba maghiară în anul 2014, la Editura „Lector”, în traducerea Gabriellei Koszta.

„Cristian Teodorescu din Medgidia, de profesie croitor literar, a tăiat o bucată din Dobrogea şi a făcut din ea un costum impecabil, aşa cum se purta pe vremea marilor scriitori. Trebuie spus că Dobrogea are stofă, iar cine nu ştie nimic despre cum poţi rămâne fermecat de praful, apele, oamenii şi de infinitele ei poveşti, are acum o bună ocazie să afle. Cele o sută de triburi ale Dobrogei fac împreună un mic Babilon fratern şi îşi trăiesc, netulburate, tihna de o mie de ani. Teodorescu a avut noroc şi le-a fotografiat în secunda miraculoasă a copilăriei lui. După aceste imagini rare a cusut apoi o carte extraordinară, ajunsă la modă încă din tipar.” (Doru Buşcu) Detalii: http://dunapest.hu/hu/program/cristian-teodorescu-es-parti-nagy-lajos