Scriitorul Cristian Teodorescu, în turneu la Cracovia, Wrocław şi Varşovia

Recent, a apărut în Polonia, la Editura Amaltea, volumul Medgidia, oraşul de apoi de Cristian Teodorescu, în traducerea în limba polonă a Radosławei Janowska-Lascar. Institutul Cultural Român de la Varşovia organizează, împreună cu editura Amaltea, promovarea în Polonia a volumului lui Cristian Teodorescu, printr-o serie de întâlniri cu publicul pe tema acestei apariții editoriale, cu participarea scriitorului şi a traducătoarei Radosława Janowska-Lascar.

Lansările vor avea loc în perioada 16-18 septembrie 2015, la Cracovia, Wrocław şi Varşovia. La Wrocław, lansarea volumului va fi însoţită de prezentarea expoziţiei de fotografie „România multietnică“, pe tema minorităților naționale din România, cele două evenimente reprezentând componenta culturală a Forumului de Cooperare Polonia – România – Republica Moldova, organizat de Centrul pentru Dezbateri Internaţionale de la Wrocław în data de 17 septembrie.

În anii ’40 ai secolului trecut, în Medgidia totul este calm şi fiecare pare să-şi vadă de treburile lui, până când ecoul războiului ajunge şi aici. Micul târg este brusc însufleţit de pasiuni omeneşti şi de lupte politice cu mize mai mici sau mai mari. În decorul său autorul „filmează”, cu maximă acuitate şi fidelitate a imaginii, secvenţe memorabile din vremea războiului, a rebeliunii legionare ori a ocupaţiei sovietice. Mersul implacabil al istoriei se reflectă, amplificat până la teroare sau chiar până la grotesc, în viaţa locuitorilor, schimbându-le uneori definitiv destinul. (Editura Polirom)

Medgidia, oraşul de apoi
a fost distins cu Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” pe anul 2009, Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009, Premiul pentru cel mai valoros roman, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia, 2010.

foto: copyright Mircea Struțeanu