Scriitori români la Târgul de Carte de la Leipzig

Scriitorii Ana Maria Sandu, Doina Ruşti, Vasile Ernu, Ion Vianu şi Adrian-Christian Kuciuk vor fi prezenţi în perioada 18-21 martie 2010 la Târgul de Carte de la Leipzig. Participarea scriitorilor este susţinută de Institutul Cultural Român.
Scriitoarea Ana Maria Sandu va lua parte la lecturile publice organizate în cadrul forumului „Limbi mici, literaturi mari" al EUNIC Berlin. Pe 18 martie, Ana Maria Sandu va citi în cadrul unei lecturi în tandem, alături de scriitorul ucrainean Serhij Zhadan (publicat în limba germană, la prestigioasa editură Suhrkamp), din ultimul ei roman Omoară-mă! - scris parţial în timpul unei rezidenţe la ICR Berlin, în anul 2009, şi aflat în curs de traducere în limba germană. Ana Maria Sandu va citi şi din primul ei roman, Fata din casa vagon, alături de alţi tineri scriitori din Malta, Serbia şi Irlanda, la Casa Cărţii din Leipzig. Ana Maria Sandu va participa la Târgul de Carte de la Leipzig la invitaţia Institului Cultural Român Titu Maiorescu din Berlin.
Joi, 18 martie, ora 11.00, Vasile Ernu va participa la o discuţie pe marginea volumului Născut în URSS. Moderator: Georg Aescht. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român şi Târgul de Carte de la Leipzig, la Forum Kleine Sprachen (sala 4, stand D401). De la ora 14.00, Vasile Ernu va participa alături de scriitorii Ivana Bodrozic Simic, Peter Svetina, Andrej Nikolaidis la o întâlnire găzduită de standul Croaţiei. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, Fundaţia Robert Bosch, Agenţia literară slovenă, TRADUKI, Asociaţia traducătorilor din Croaţia, la standul Croaţiei (sala 4, stand C402).
Tot joi, 18 martie, de la ora 16.00, Ion Vianu va susţine la Café Europa (sala 4, stand D505) o prelegere despre utilizarea psihiatriei în scopuri politice, în perioada comunismului. Moderator: Ernest Wichner. Organizatori: Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, şi Târgul de Carte de la Leipzig.
Vineri, 19 martie, de la ora 16.00, scriitorii Adrian-Christian Kuciuk, Vladimir Pistalo şi Goran Smaradzic vor participa la o dezbatere cu tema "Romancierii din Serbia şi România şi povestirile lor tragicomice". Evenimentul este organizat de Centrul PEN din Serbia, Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român şi Fundaţia Robert Bosch, la Café Europa (sala 4, stand D505).
Sâmbătă, 20 martie, la ora 15.00, scriitoarea Doina Ruşti va participa la o dezbatere despre romanele devenite bestseller în sudul Europei, care sunt necunoscute în Germania. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român, Fundaţia Robert Bosch şi TRADUKI, la Forum International (sala 4, stand B502).
De la ora 20.00, scriitoarea Doina Ruşti va lua parte la seara literar-muzicală BALKAN NACHT (NOAPTEA BALCANILOR), alături de artişti din spaţiul balcanic: Georgi Gospodinov, Goran Smaradzic, Bekim Sejranovic, Vladimir Martinovski, Eqrem Basha, Jeton Neziraj, Vule Zuric, Andrea Pisac, Vesna Lemaic, Igor Isakovski, Melina Kameric, Srdan Papic şi formaţia etno Baklava. Moderatori: Hana Stojic, Natasa Kramberger, Alida Bremer. Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul Institutului Cultural Român în parteneriat cu Fundaţia Robert Bosch, TRADUKI şi Agenţia literară slovenă, la UT Connewitz.
La fel ca şi în anii trecuţi, o parte dintre autorii invitaţi la acest cunoscut forum participă ulterior la o seară de lectură în Berlin, la Literaturwerkstatt („atelierul de literatură" situat în complexul Kulturbrauerei), în 22 martie. Ana Maria Sandu va citi de această dată alături de Guy Helminger (Luxemburg), Marko Pogacar (Croaţia), Immanuel Mifsud (Malta) şi László Végel (Serbia).

Forumul „Limbi mici, literaturi mari" este un proiect comun susţinut de institutele culturale şi departamentele culturale ale unor ambasade europene din Berlin şi a fost iniţiat în anul 2003, în intenţia de a spori interesul pentru literatura scrisă în limbi de circulaţie restrânsă. În acest an, la proiect participă 11 ţări: România, Serbia, Croaţia, Ucraina, Ungaria, Estonia, Malta, Polonia, Luxemburg, Irlanda şi Grecia.
ICR Berlin va sprijini şi discuţia din 20 martie pe marginea cărţii Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică de Radu Mărculescu, care va avea loc la Universitatea Leipzig şi va fi moderată de istoricul Dietmar Müller de la Moldova-Institut.