Scriitoarele Simona Antonescu și Tatiana Niculescu, prezente la Festivalul „Terres mythiques” cu sprijinul ICR Bruxelles

ICR Bruxelles susține prezența scriitoarelor Simona Antonescu și Tatiana Niculescu la cea de-a X-a ediție a Festivalului „Terres mythiques”, desfășurat în perioada 22 – 26 septembrie 2023. Proiectul este realizat în colaborare cu Asociația EuropaNova, Bruxelles.

Festivalul „Terres mythiques” are loc în fiecare an la sfârșitul lunii septembrie la Bruxelles, în preajma Zilei Multilingvismului (23 septembrie) și Zilei Europene a Limbilor (26 septembrie). Ca în fiecare an, este prevăzută o serie de evenimente: lansări de carte, întâlniri cu autori, seri de poezie și muzică, vernisaje, expoziții, conferințe și spectacole pentru copii și adulți.

„Scopul organizării acestui festival este de a onora autori și artiști, de a oferi publicului din Bruxelles zile, seri literare și momente de neuitat în compania acestor personalități care ne umplu viața de emoții cu și prin lucrările lor. De asemenea, Festivalul reprezintă și un foarte bun prilej de a promova România, cultura și valorile naționale, exact în inima Europei, la Bruxelles (...) Aici, la Bruxelles, la Clos du Parnasse, toți acești scriitori, poeți, compozitori, artiști și oameni de cultură se reunesc, de zece ani, în întâlniri multiculturale, intraculturale, interculturale, multilingve și pline de diversitate. (...) Toate evenimentele culturale sunt importante și reprezintă un moment unic, excepțional care reunește un public în jurul unui univers artistic, vorbind aceeași«limbă». Aceste evenimente culturale joacă în prezent, la fel ca și instituțiile culturale permanente, un rol important în ceea ce privește accesul oamenilor la cultură. Oamenii care iau parte la evenimentele noastre se simt parte integrantă a decorului vieții în comun.” - comunicat EuropaNova

În cadrul festivalului „Terres mythiques”, cele două scriitoare vor susține prelegerile:Simona Antonescu - „Ficțiunea istorică între adevăr și literatură” ; Tatiana Niculescu - „De ce iubim biografiile? O poveste despre literatură și istorie”. De asemenea, vor participa la sesiuni Q&A, dar și la evenimente susținute de alți români prezenți la festival: Claudiu Komartin, Mihai Ionuț Grăjdeanu (Bandă Desenată), Ilina Cristina Elza, Octavian Blaga (etnografi), Virginia Georgescu (artist plastic), Ioana Cristina Mihai (pian și voce), scriitorul Bogdan Hrib, eseistul Lucian Țion, Cosmin Budeanca (istoric), OVI D. POP (artist fotograf).

Simona Antonescu a debutat în anul 2015 cu „Fotograful Curţii Regaleˮ, roman câştigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Românească/Polirom şi al Premiului de Debut al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta a fost finalist al Festival du Premier Roman de Chambéry şi a fost reeditat, în 2016, în colecţia Top 10+ a Editurii Polirom. A mai publicat romanele „Darul lui Serafimˮ (2016), „Hanul lui Manucˮ (2017), finalist la Premiul Naţional pentru Proză Ziarul de Iaşi, reeditat în colecţia Top 10+ a Editurii Polirom (2018), „Ultima cruciadăˮ (2019)‚ „Maria Tănaseˮ, „O fântână pe un drum secetosˮ (2019). Din anul 2018, Simona Antonescu publică la Editura Nemi seria de cărţi „Istoria povestită copiilorˮ.

Tatiana Niculescu, scriitoarea care a impus în literatura română contemporană genul biografiei, a publicat romane biografice, printre care: „Nepovestitele iubiri. 7 minibiografii sentimentaleˮ(2021), „Seducătorul domn Nae. Viaţa lui Nae Ionescuˮ (2020); „Regele și Duduia. Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișeeˮ (2019); „Ei mă consideră făcător de minuni. Viaţa lui Arsenie Bocaˮ (2018); „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea

Codreanuˮ (2017); „Mihai I, ultimul rege al românilorˮ (2016, 2020); „Regina Maria. Ultima dorinţăˮ (2015, 2016, 2018, 2020). A debutat în literatură cu romanul „Spovedanie la Tanacuˮ (2006, 2008, 2021). Între 1995 și 2008, Tatiana Niculescu a fost redactor și realizator de programe, iar apoi redactor‑șef la secția română a postului de radio BBC World Service, la Londra și București.

Partenerii media ai proiectului sunt RomBel, Ovi D. Pop SRL și Schola Nova (Incourt, Belgia).