Scriitoarele Domnica Drumea și Miruna Vlada, la Festivalul Internațional de Poezie „Meridian" de la Cernăuți

Scriitoarele Domnica Drumea si Miruna Vlada, la Festivalul International de Poezie Meridian" de la Cernauti

Institutul Cultural Român, prin Centrul Național al Cărții și Direcția Românii din Afara Granițelor, susține participarea scriitoarelor Domnica Drumea și Miruna Vlada la Festivalul Internațional de Poezie „Meridian" de la Cernăuți , desfășurat în perioada 9-11 septembrie 2016.

Festivalul a fost inițiat în 2010 și are loc anual în Ucraina, reunind, de-a lungul timpului, poeți din Austria, Germania, Elveția, România, Polonia, Israel, Ucraina, SUA și alte țări. Cele șase ediții de până acum au adunat 180 de artiști din întreaga lume și aproximativ 30 000 de participanți.

Festivalul de poezie reprezintă o „plimbare culturală" de trei zile prin împrejurimile Cernăuțiului, în locuri reprezentative, cu opriri pentru lecturări și reprezentații. Ediția a șaptea a festivalului este dedicată împlinirii a 75 de ani de la tragedia evreiască Babi Yar. În cele trei zile, sunt programate 30 de evenimente, în locuri importante pentru cultura și tradiția evreiască - lectură, discuții, muzică, expoziții, recitaluri.

Scriitoarele Domnica Drumea și Miruna Vlada reprezintă România la Festivalul Internațional de Poezie Meridian, alături de personalități din Germania - Monika Rinck, Jan Röhnert, Daniela Danz, Esther Kinsky, Katja Petrowska, Max Czollek, Austria - Hans Raimund, Cornelia Travnicek, Elveția - Klaus Merz, Pedro Lenz, Israel - Ronny Someck, Adi Keissar, Ucraina - Yuriy Andrukhovych, Serhiy Zhadan,  Igor Pomerantsev, Iryna Tsilyk, AndriyLyubka, Oleksandr Roytburd, Artem Polezhaka.

Domnica Drumea (n.1979) a absolvit în 2002 Facultatea de Litere din cadrul Universității din București, secția română-engleză. În anul 2000 înființează, împreună cu Marius Ianuș, cenaclul „Litere 2000", iar în 2002 revista Fracturi. E prezentă în volumul colectiv 40238 Tescani, alături de Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Cecilia Ștefănescu, Marius Ianuș, Doina Ioanid, publicat la editura Image, 2000. În 2003 publică volumul de poezie Crize (Editura Vinea), care obține Premiul de Debut al Asociației scriitorilor din București, iar în 2009 lansează albumul Not for sale (Cartea Românească). Activează ca traducător și redactor independent. Printre traducerile sale se numără: Portocala mecanică de Anthony Burgess (împreună cu Carmen Ciora; Humanitas, 2003), Primăvara la Roma a doamnei Stone de Tennessee Williams (Humanitas, 2003), Răsfrîngeri într-un ochi de aur de Carson McCullers (Humanitas, 2003), Factotum de Charles Bukowski  (Polirom, 2004), Clubul Norocoaselor de Amy Tan (Polirom, 2005).

Miruna Vlada (n.1986) este una dintre cele mai active autoare tinere de pe scena literară românească actuală. Primul ei volum, Poemextrauterine (Editura Paralela 45, 2012) a primit câteva premii naționale pentru debut în poezie. A mai publicat Pauza dintre vene (Cartea Românească, 2007) și Bosnia. Partaj (Polirom, 2014). A organizat numeroase evenimente culturale. Selecții din poezia ei au fost traduse în engleză, franceză, spaniolă, sârbă, germană, italiană și polonă. A fost invitată la lecturi publice în mai multe țări europene. A studiat științe politice la SNSPA Bucuresti, iar din 2013 este doctor în relații internaționale cu o cercetare despre europenizarea Bosniei-Herțegovina.

Informații despre eveniment pot fi accesate aici: http://www.meridiancz.com/de/in-czernowitz-findet-das-vii-internationale-lyrikfestival-meridian-czernowitz-statt/

Direcția Comunicare și IT: biroul.presa@icr.ro, 031 7100 624.