Scriitoarea Tatiana Țîbuleac, prezentă la dezbaterea „Littérature au féminin” de la Bruxelles

Laureata Premiului Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) în 2019, scriitoarea Tatiana Țîbuleac, este invitată să participe la dezbaterea „Littérature au féminin”, împreună cu scriitoarele Laura Freudenthaler (Austria) și Sophie Daull (Franța), în cadrulTârgului de carte francofon de la Bruxelles – Foire du Livre de Bruxelles (FLB). Această dezbatere va avea ca temă principală „literatura la feminin”, având în vedere că se desfășoară în ziua de 8 martie – Ziua Internațională a Femeii, dar și contribuția Premiului UE pentru literatură la promovarea literaturii contemporane prin traduceri. Dezbaterea se va desfășura în limba franceză și va fi urmată de o sesiune de autografe duminică, 8 martie 2020, ora 16.00, la standul EUNIC Bruxelles, în Place de l’Europe.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chișinău și a studiat la Facultatea de Jurnalism și Comunicare de la Universitatea de Stat din Moldova. Din anul 2008, locuiește la Paris, trăind în anonimat, „cel mai frumos cadou pentru scriitură”, după spusele sale. Și-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecție de proză scurtă numită „Fabule moderne”. Primul său roman „Vara în care mama a avut ochii verzi” („L’Été où maman a eu les yeux verts”), apărut în 2016 în limba română și tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural și Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iași.

Tatiana Țîbuleac a fost desemnată câștigătoarea Premiului EUPL - 2019 pentru romanul „Grădina de sticlă”, publicat la Editura Cartier (Chișinău), în 2018, de juriul național, format din Răzvan Rădulescu, Ioana Pârvulescu și Claudiu M. Florian, ei înșiși câștigători ai premiului EUPL în 2010, 2013 și 2016.

Reprezentanța ICR Bruxelles va participa la Târgul de carte francofon de la Bruxelles – Foire du Livre de Bruxelles (FLB), alături de rețeaua EUNIC Bruxelles, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene și cu Consorțiul internațional care organizează Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, format din: Fédération européenne et internationale des libraires (EIBF – Federația Europeană și Internațională a Librarilor), Fédération des associations européennes des écrivains (FAEE- Federația Asociațiilor Europene ale Scriitorilor), Fédération des éditeurs européens (FEE – Federația Editorilor Europeni).

Târgul de carte are loc în perioada 5-8 martie, la Tour et Taxis. Târgul de carte a devenit, prin tradiție, locul de întâlnire a sute de scriitori, editori și librari din întreaga lume, cu o puternică prezență a literaturii din țările francofone, și care, în ultimii ani, se constutuie un spațiu de largă reprezentare internațională. Maroc este țară invitată de onoare la ediția 2020 a târgului.

Foire du Livre de Bruxelles a devenit, în 50 de ani, un eveniment cultural major. Are loc anual în complexul istoric Tour & Taxis din Bruxelles și reunește peste 70.000 de vizitatori, 1.100 autori, 500 edituri, 300 dezbateri literare, 8.000 elevi în rândul publicului, 80 de voluntari, într-un spațiu de 17.500 mp. Accesul publicului este gratuit.

Deschiderea oficială a târgului are loc miercuri, 4 martie. Târgul este deschis publicului de joi până duminică (Joi: 10.00 – 19.00 / Vineri: 10.00 – 22.00 / Sâmbătă și Duminică: 10.00 – 19.00).

Spațiul Place de l’Europe din cadrul Foire du Livre este organizat din 2016, cu sprijinul Comisiei Europene, cu scopul de a mediatiza și valoriza tematicile europene actuale. Majoritatea evenimentelor propuse de rețeaua EUNIC Bruxelles vor avea loc în acest spațiu.

ICR Bruxelles va fi prezent la standul EUNIC Bruxelles cu o selecție de titluri în limba română:

„Vara în care mama a avut ochii verzi”, Tatiana Țîbuleac, Ed. Cartier Chișinău, 201

„Grădina de sticlă”, Tatiana Țîbuleac, Ed. Cartier Chișinău, 2018

„Copilăria lui Kaspar Hauser”, Bogdan-Alexandru Stanescu, Ed. Polirom, 2018

„Chihlimbar”, Cătălin Pavel, Ed. Polirom, 2017

„Pereți subțiri”, Ana Maria Sandu, Ed. Polirom, 2017

„Părul contează enorm”, Dan Lungu, Ed. Polirom, 2019

„Inocenții”, Ioana Pârvulescu, Ed. Humanitas, 2016

„Cartea Reghinei”, Ioana Nicolaie, Ed. Humanitas, 2019

„Omul care mută norii”, Radu Paraschivescu, Ed. Humanitas, 2019

„Poveste pentru Maria”, Ioana Baldea Constantinescu, Ed. Nemira, 2019

Pentru vânzarea cărților, pe care țările participante la standul EUNIC Bruxelles le vor prezenta la târg, s-a încheiat un acord cu librăria europeană Libre book,reprezentată de directorul Antonio Parodi. Standul de vânzare al librăriei este în spațiul Place de l’Europe și propune volume ale unor autori europeni contemporani, în original și traduceri în franceză, neerlandeză și engleză.