Scriitoarea Irina Anghel, la cea de-a 36-a ediţie a Festival du premier roman Chambéry

Institutul Cultural Român din Paris susține prezența scriitoarei Irina Anghel la tradiționalul Festival al Primului Roman de la Chambéry 2023 care se va derula între 10-14 mai.

Pentru această a 36-a ediție, Chambéry primește aproape cincizeci de invitați, inclusiv cei 21 de câștigători ai primelor romane, precum și scriitori importanţi ca: Arno Bertina, invitat de onoare, alături de Philippe Claudel, Kossi Efoui, Mathias Énard, Pierre Ducrozet, Philippe Krhajac, Marie -Hélène Lafon, Oliver Rohe și Fanny Saintenoy. Alături de aceștia vor fi artiști fotografi, traducători, animatori literari, interpreți, ilustratori.

Festivalul este un prilej de a descoperi textele invitaților prin întâlniri și schimburi în jurul literaturii, dar și a altor expresii artistice (fotografie, muzică, ilustrație etc.). Pe lângă schimburile literare, Festivalul oferă publicului mai multe tipuri de întâlniri, pentru toate gusturile și toate vârstele: ateliere de scriere și traducere, proiecții, lecturi muzicale, lecturi cărți pentru copii și propuneri din literatura pentru copii, o seară electro. Un cort din inima orașului va găzdui librăria efemeră cu librării independente și edituri din zonă, precum și o scenă literară.

Programul complet: festivalpremierroman.com

După 9 luni de lecturi, cu peste 150 de romane franceze și europene, rețeaua de 3000 de cititori din Franța și din străinătate a ales cei 21 de câștigători ai acestei a 36-a ediții a Festivalului. Printre aceștia, scriitoarea română Irina Anghel cu primul ei roman, Banchetul cersetorilor (Polirom, 2022).

Primul său roman, Banchetul cerșetorilor, publicat la editura Polirom, a câștigat concursul de debut literar. Mişu, un băiat talentat pasionat de pian, dispare la vârsta de 17 ani, chiar de ziua lui, pe 1 aprilie, lăsând în urmă o invitaţie la un banchet al cerşetorilor. Patruzeci de ani mai târziu, tot pe 1 aprilie, Nina, o fostă colegă de clasă şi fiica profesoarei sale de pian, se află în aceeaşi librărie cu prietenii cei mai buni din liceu ai lui Mişu, Nel şi Victor, care caută un cadou pentru acesta, deşi nimeni nu l-a mai văzut din ziua dispariţiei. Ce urmează e o poveste despre cum locurile şi oamenii pe care-i pierdem se încăpăţânează uneori să rămână cu noi.

Întâlniri cu Irina Anghel în cadrul festivalului:

Sâmbătă, 13 mai, ora 14.30 -Médiathèque Jean-Jacques Rousseau

Dezbaterea Drôles de narratrices, moderată de Alexandre Blomme, împreună cu o altă laureată a ediției, Polina Panassenko, autoarea cărții Tenir sa langue(éditions de l’Olivier, 2022).

Sâmbătă, 13 mai, ora 10.00- Bistrot du Festival

Mic-dejun dedicat Banchetului cerşetorilor, la care vor participa traducătorii Jean-Louis şi Florica Courriol.

Irina Anghel s-a născut în 1997 în România la Iași. Este jurnalistă stabilită la Londra, unde a scris, printre altele, despre economia și piețele de cafea, zahăr și cacao. Este licenţiată în economie politică la Londra și deţine un master în jurnalism și politică economică la Sciences Po din Paris.