Saviana Stănescu, în paginile principalelor cotidiene suedeze

Saviana Stănescu a repurtat încă un mare succes la Stockholm. Aflată în turneu în capitala Suediei în zilele de 16 şi 17 ianuarie, la invitaţia Institutului Cultural Român de la Stockholm, celebra trupă de teatru La MaMa Experimental Theater Club din New York a susţinut două reprezentaţii cu piesa acesteia, Waxing West. Jucată cu casa închisă în ambele seri, piesa a fost remarcată de principalele cotidiene suedeze Svenska Dagbladet şi Dagens Nyheter, care au publicat ample recenzii în ediţiile lor de duminică, 18 ianuarie.

Criticul Lars Ring de la Svenska Dagbladet are cuvinte de laudă atât în ce priveşte textul piesei, cât şi contribuţia trupei de teatru new-yorkeze: „Montarea este realizată în buna tradiţie La MaMa: un joc puternic, chiar daca pe alocuri inegal". El remarcă faptul că „Waxing West este o piesă sumbră marcată continuu de conotaţii ironice, gastronomice şi sexuale. Stănescu, stabilită ea însăşi la New York, critică atât nevroza şi alienarea occidentală, cât şi noua Românie, în care totul se poate cumpăra şi vinde. Jurnalistul concluzionează că „Waxing West este o colecţie de Hairy Tales, după cum le denumeşte chiar Daniela, o născocire fantastică şi debordantă despre tot ce sluţeşte o lume perfectă". Lars Ring aminteşte cu această ocazie de piesa White Embers, a aceleiaşi Saviana Stănescu, care „se joacă cu succes" la teatrul Dramalabbet până pe data de 25 ianuarie.

Criticul de la Dagens Nyheter, Ingegärd Waaranperä, subliniază talentul deloc de neglijat al Savianei Stănescu „de a zugrăvi schimbările de maree ale istoriei, reuşind în acelaşi timp să capteze cadre dramatice avându-i în prim plan pe indivizii care încearcă să se ţină la suprafaţă."

În ataşament: articolul din Svenska Dagbladet şi traducerea integrală a a acestuia.

Persoană de contact: Raluca Mihu, coordonator proiect, tel: + 46 8 20 76 00, mail raluca.mihu @ rkis.se.