Sărbătoarea muzicii, în weekend la Varşovia

Reţeaua Institutelor Culturale Naţionale din ţările Uniunii Europene (EUNIC) le pregăteşte varşovienilor, în acest sfârşit de săptămână, un nou eveniment la Centrul pentru Artă Contemporană din Varşovia. Opera of the Summer, proiect interdisciplinar în aer liber dedicat muzicii în sens larg, se va desfăşura pe parcursul zilei de 15 septembrie 2012 în incinta şi împrejurimile Centrului pentru Artă Contemporană „Castelul Ujazdowski” din Varşovia.
Programul cuprinde proiecţii de filme din 14 ţări, muzicieni din Polonia, Portugalia, Olanda şi Ungaria, DJ din Polonia şi Portugalia, un atelier de dansuri irlandeze, precum şi numeroase ateliere muzicale, pentru cei care vor să-şi testeze vocea, să producă muzică din materiale reciclate, să se bucure de muzică împreună cu copiii. Sărbătoarea muzicii va începe la ora 15.30 şi se va termina după miezul nopţii. Pe cele trei ecrane amplasate la faţa locului vor fi prezentate filme documentare dedicate muzicienilor, muzicii şi instrumentelor, precum şi scurtmetraje şi filme de animaţie, videoclipuri din mai multe ţări europene şi chiar un film mut. Spaţiul generos dimprejurul Centrului pentru Artă Contemporană din Varşovia a permis amplasarea a două scene pe care se vor produce muzicienii europeni. Pe parcursul întregii zile, la dispoziţia invitaţilor se vor afla puncte culinare care le vor oferi feluri de mâncare poloneze, ceheşti, ungureşti şi portugheze.

ICR Varşovia, unul dintre iniţiatorii proiectului, a propus filmul La bloc oamenii mor după muzică, în regia lui Cristian Nemescu, proiectat prin amabilitatea Fundaţiei NexT. Numele lui Cristian Nemescu este cunoscut în Polonia, după retrospectiva organizată de ICR Varşovia la Festivalul „Vara filmelor” din Toruń, din 2008, şi după mai multe proiecţii ale filmului California dreamin’ (nesfârșit).

Evenimentul vine în continuarea unui proiect similar din 2011, Awakening of the Summer, care a adus aproximativ 3000 de persoane în incinta şi împrejurimile Centrului pentru Artă Contemporană „Castelul Ujazdowski” din Varşovia, pe parcursul uneia dintre cele mai scurte nopţi a anului.

Organizatori: Centrul pentru Artă Contemporană Zamek Ujazdowski, Institutul Camões, Institutul Ceh, Institutul Goethe, Institutul Italian de Cultură, Institutul Cultural Bulgar, Institutul Cultural Danez, Institutul Cultural Român, Institutul Maghiar, Forumul Cultural Austriac, Pro Helvetia, Ambasada Greciei – Biroul de Presă, Ambasada Irlandei, Ambasada Olandei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles.