Sărbătoarea Francofoniei în Israel sub egida celebrării Centenarului Marii Uniri

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv şi Ambasada României în Israel vă invită la celebrarea Francofoniei în Israel, desfășurată în acest an sub egida Centenarului Marii Uniri. În perioada 9-15 martie 2018, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, organizează o serie de evenimente culturale de celebrare a Zilei Francofoniei.


Programul va cuprinde două evenimente principale:

9 martie 2018: Târgul Francofoniei la Teatrul Evreo-Arab din Yaffo, orele 12:00 – 14:00
Programul evenimentului va include standuri cu materiale informative de interes cultural, turistic și istoric aparținând celor 13 țări participante (Belgia, Canada, Elveția, Franța, Republica Congo, Coasta de Fildeș, Bulgaria, Vietnam, Republica Democrată Congo, Camerun, Cipru, România, Grecia), precum și un bufet cu produse gastronomice tradiționale. Standul românesc este organizat în colaborare cu Ambasada României în Israel. Trupa Groove Ambassadors din Israel va susține un recital în cadrul târgului începând cu ora 12:00 pe esplanada teatrului din Yaffo (str. Mifratz Shlomo nr. 10, Oraşul Vechi din Yaffo, tel: 03 518 5563).

2 – 15 martie 2018: Festivalul de Film dedicat Francofoniei la Cinematecile din Holon și Ierusalim
România va fi reprezentată în program prin proiecția filmului mut Ecaterina Teodoroiu (1931, regia: Ion Niculescu-Brună), unul dintre reperele istorice ale cinematografiei românești. Proiecțiile filmului vor fi acompaniate de muzica live, compusă de Dan Dediu, prestigios compozitor român contemporan, în interpretarea Dianei Moș, la vioară, și a Adrianei Maier, la pian.

Filmul românesc va fi prezentat publicului în data de 14 martie, de la ora 18:00, la Cinemateca din Ierusalim (bilete: *9377), și în data de 15 martie, de la ora 19:00, la Cinemateca din Holon (bilete: 03-5021552 sau online www.cinemaholon.org.il).

Ecaterina Teodoroiu (Eroina de la Jiu)
Regia: Ion Niculescu-Brună 
Actori principali: Felicia Frunză, Marietta Rareş, Mielu Constantinescu, Aristide Ştefănescu, Ducy D'Alvern, Elena Teodoroiu 
Imagine: Al. Ștefănescu
Anul apariției: 1931

Ecaterina Teodoroiu (Eroina de la Jiu) de Ion Niculescu-Brună a avut premiera în 8 ianuarie 1931, la cinematograful bucureștean „Femina”, în cadrul unei „reprezentații de gală”, în prezența întregii familii regale, a guvernului, a corpului diplomatic, a înalților demnitari ai statului. În prim planul acțiunii este adus personajul Ecaterinei Teodoroiu, cercetașa pornită de acasă să-și caute fratele pe front, și care, aflând că fratele a murit în luptă, se decide să lupte în locul lui, căzând eroic în luptă, având pe buze vorbele „Înainte băieți! Pentru țară și rege!”. În rolul Ecaterinei Teodoroiu apare Felicia Frunză, altfel distribuția include chiar protagoniști ai întâmplărilor evocate (mama Ecaterinei Teodoroiu din film este mama Ecaterinei Teodoroiu din realitate, comisarul Pompilian este...comisarul Pompilian), în film este inclusă și o secvență documentară, cu regina Maria, vizitând spitalul unde era internată Ecaterina Teodoroiu. (Călin Căliman, Istoria filmului românesc)

Prin această peliculă se reliefează personalitatea Ecaterinei Teodoroiu ca simbol al luptei pentru întregirea României Moderne și al sacrificiului depus de Armata română în timpul Primului Război Mondial.


În cadrul Festivalului de Film dedicat Francofoniei vor fi proiectate și filme din Franța, Belgia, Elveția, Canada, Grecia, Cipru, Bulgaria și Coasta de Fildeș. Toate filmele din Festival vor fi proiectate cu subtitrare în limba ebraică.

Programul Festivalului de Film dedicat Francofoniei:

Sâmbătă, 11.03.2018:
Cinemateca din Holon - ora 20:30 – The last note (Grecia)

Duminică, 12.03.2018:
Cinemateca din Holon - ora 18:00 – L’héritier (Canada)
Cinemateca din Holon - ora 20:30 – Le mec idéal (Coasta de Fildeș)

Luni, 13.03.2018:
Cinemateca din Holon - ora 17:00 – The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son (Bulgaria)
Cinemateca din Holon - ora 19:00 – Tour de France (Franța)
Cinemateca din Holon - ora 21:00 – Drôle de père (Belgia)

Marți, 14.03.2018:
Cinemateca din Ierusalim - ora 18:00 – Ecaterina Teodoroiu (România)
Cinemateca din Holon - ora 20:30 – L’âme du tigre (Elveția)

Miercuri, 15.03.2018:
Cinemateca din Holon - ora 19:00 – Ecaterina Teodoroiu (România)
Cinemateca din Holon - ora 20:30 – Block 12 (Cipru)


Pe lângă evenimentele principale ale Francofoniei, vor mai avea loc: în data de 5 martie 2018, la ora 19:30, la Institutul Francez din Tel Aviv, conferința susținută de jurnalista Gaby Levin despre influența artiștilor de limbă franceză asupra culturii israeliene; în data de 13 martie 2018, la ora 14:00, la Universitatea din Tel Aviv, colocviul Le discours électoral en Afrique de l’Ouest francophone.