Sânziene pentru o noapte

Sânziene pentru o noapte: cu ocazia zilei universale a iei, studentii români din Italia redescoperă tradiția și obiceiurile românești. Vineri 23 iunie 2017, începând cu orele 18.30, în Sala de Expoziții de la Accademia di Romania in Roma, se va desfășura evenimentul „Sânziene: La notte magica”, cu ocazia Zilei Universale a Iei. Evenimentul, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate Filiala Italia sub patronajul Ambasadei României din Italia, Institutului Cultural Român și Accademiei di Romania din Roma, în colaborare cu Muzeul Județean din Botoșani, va fi o ocazie pentru a aduce in atenție obiceiurile ancestrale din Noaptea Sânzienelor și a redescoperi IA, simbol vestimentar a tradiției artizanale și a culturii române.

Pe lânga prezentarea obiceiurilor, Muzeul Județean din Botoșani va expune ii tradiționale din colecția sa. Vor avea loc de asemenea: o șezătoare cu artizanii Elena Dascălu și Ionica Danciu, prezentarea cărții Eu sunt femeie de Maria Cristina Tudose. În final, va evolua trupa Geeskoff, urmat de un aperitiv pe ritm de muzică cu Dj Snake și Dj Skinu.

Incepând cu anul 2013, pe 24 iunie − Sânzienele − celebrează ziua IEI românești, sub denumirea de «Ziua Universală a Iei». Cu acest prilej, va fi prezentată «IA» românească, de la nașterea sa în diferitele zone din România, până la folosirea ei de mari artiști, precum Matisse, și designeri de modă, precum Yves Saint Laurent și Jean Paul Gaultier.

Evenimentul studenților din Roma a devenit un trend începând de la prima ediție, la care au participat mai mult de 150 de persoane. «IA nu este doar o îmbrăcăminte, ci și un simbol al inspirației care însoțește de mult dialogul româno-italian»: acesta este rezultatul cercetării studenților români din Roma asupra asemănărilor intre iile românești și portul tradițional italian ce va fi prezentat publicului.

Liga Studentilor Români din Străinătate - Filiala Italia este o organizație neguvernamentală, non-profit, apolitică și echidistantă, formată din studenți români aflați la studii în Italia. Scopul principal al ligii este acela de a promova valorile românești: încurajează implicarea în activități extracuriculare, oferind în același timp șansa dezvoltării diverselor abilități și competente, acumulării de noi cunostințe și experiente, dar și oportunitatea de a interacționa cu diverse persoane pentru a adăuga o cărămida la construcția Europei de mâine.