„Salonul de desen – 2018” la Roma

„Salonul de desen – 2018“, un proiect propus în vederea marcării Centenarului Marii Uniri, are loc la Accademia di Romania din Roma în perioada 5 – 25 noiembrie 2018. Este un proiect bienal, demarat acum 10 ani, care în 2018 a ajuns la a V-a ediție, câștigând importanță de la o ediție la alta, devenind o manifestare apreciată pe plan național, având ca invitați atât artiști de notorietate din România, cât și tinere talente din rândul studenților și absolvenților universităților de artă din țară. Vor fi expuse peste 90 de lucrări aparținând unui număr de 40 de artiști.

Curatorul expoziției este Dragoș Pătrașcu, artist vizual și profesor universitar, membru titular al U.A.P. din România, filiala laşi, din anul 1990:

Cu toate că, în general, artiștii nu agreează impunerea unei teme, ideea generică a proiectului ține de exprimarea unei stări de spirit, a unui sentiment, de expresia unei relații, a unei legături, a sondării interiorității, de punerea unei întrebări: Ce înseamnă pentru mine România?Cum este privită România centenară, modernă, contemporană de către diverse generații de artiști. Cum o văd cei care de abia au ieșit de pe băncile universităților de artă? Dar cei care au emigrat, care trăiesc și muncesc departe de țară? Cum privesc România artiștii care bat la porțile consacrării? Dar cei cu nume de rezonanță în arta românească contemporană? Este un concept incitant și sensibil, ce nu ține de ilustrativism, ce dorește să fie departe de retorismul emfatic, de naționalismul grosier și de tendințele moralizatoare sau pur critice. Este un demers artistic ce ține în primul rând de experiența de viață, de sensibilitatea și trăirile interioare ale fiecăruia dintre artiști, fiind, în același timp, o celebrare a libertății de expresie castigate cu greu spre sfârșitul acestui istoric centenar.

De ce tocmai un salon de desen? Pentru că desenul, prin marea lui generozitate, prin „ușurința” cu care se poate realiza, prin faptul că este mijlocul de expresie cel mai aproape de idee, reprezintă, fără îndoială, o cale prin care, frust, direct, adevărat, nesofisticat, concis, modern, liber se pot exprima cele mai autentice simțăminte umane, cu minimum de mijloace. Este un limbaj acceptat și înțeles de către oricine, oriunde, sunt idei, sentimente, trăiri care nu au nevoie de „traducere” pentru a fi decriptate.Cu toate că în țara noastră artiști de renume au emancipat ideea de desen ca artă de sine stătătoare încă din deceniul VI al secolului trecut, cu toate că începând cu anii `90 în SUA și Europa Occidentală desenul a devenit o zonă preferată de mulți tineri și nu numai, în România acesta continuă să se situeze într-o zonă de nișă. Nu pentru că tânăra generație ar fi dezinteresată de fenomen, ci pentru că nu există o încurajare instituțională în acest sens. Un asemenea proiect tocmai acest lucru și-l propune: repunerea desenului-idee la la locul pe care și-l merită în fascinantul spectacol al artei contemporane.