Royal Philharmonic Orchestra, o seară pentru trei sărbători românești

Institutul Cultural Român din Londra organizează, în 28 noiembrie, la Cadogan Hall, una dintre cele mai importante scene muzicale londoneze, un concert de gală susținut de Royal Philharmonic Orchestra și dedicat unei triple celebrări: Ziua Națională a României, 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti și începutul Anului Centenarului Marii Uniri. Alături de prestigioasa orchestră, bine cunoscută publicului din România prin intermediul numeroaselor prezențe la Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, seara îi are ca protagoniști pe renumitul dirijor Cristian Mandeal și pe extraordinara pianistă Alexandra Dăriescu, una dintre cele mai cunoscute muziciene românce pe plan mondial. Din programul prezentat publicului britanic fac parte mereu populara Rapsodie română nr. 1 de George Enescu, Concertul pentru pian și orchestră în la minor de Edvard Grieg, Concertino în stil clasic de Dinu Lipatti şi Francesca da Rimini de Piotr Ilici Ceaikovski.

Concertul este prefațat de scriitorul Orlando Murrin, un împătimit admirator și cercetător al lui Lipatti, care va vorbi despre moștenirea artistică a marelui muzician și legăturile sale cu Marea Britanie. De asemenea, cu susținerea Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti, în foaierul de la Cadogan Hall va putea fi admirată expoziţia de fotografie „Dinu Lipatti 100”, realizată de muzicologul Cristina Andrei, directorul general al muzeului, împreună cu consultantul științific Olga Grigorescu şi graficianul Aurelian Popovici.

Evenimentul va fi deschis de E.S. dl. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, și de Dorian Branea, directorul ICR Londra, fiind desfăşurat în prezenţa dlui Béla Krizbai, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român.

Program:

George Enescu – Rapsodia română nr. 1 în La major, op. 11

Edvard Grieg – Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 16

Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic, op. 3

Piotr Ilici Ceaikovski – Francesca da Rimini, op. 32

Cu o carieră de peste patru decenii, Cristian Mandeal, fost student al lui Herbert von Karajan la Berlin și al lui Sergiu Celibidache la München, este unul dintre cei mai apreciați dirijori români. Absolvent al Conservatorului bucureștean, a fost directorul general al Filarmonicii George Enescu din București în perioada anilor 1987 – 2009. Cristian Mandeal a dirijat ansambluri de prestigiu ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra, City of Birmingham Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Bournemouth Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, Staatskapelle Berlin, Münchener Philharmoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Wiener Staatsoper, Deutsche Oper Berlin și Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia di Roma. Concertele sale au fost primite cu entuziasm în numeroase săli de concert și festivaluri din Europa, Asia, America de Nord și America Latină. A ocupat funcția de director artistic al Festivalului Internațional George Enescu la edițiile din 2001 și 2003. Cristian Mandeal a colaborat cu BBC Scottish Orchestra pentru realizarea premierei britanice a capodoperei enesciene Oedipe în Festivalul de la Edinburgh în anul 2002. Pentru merite artistice deosebite i s-au decernat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Premiul „Ionel Perlea”, Medalia Academiei Române și Premiul pentru Excelență al Formului Muzical Român.

Prezența scenică irezistibilă și muzicalitatea debordantă a Alexandrei Dăriescu, inclusă de prestigioasa revistă International Piano în topul celor mai promițători 30 de pianiști sub 30 de ani, au fermecat publicul de pe tot mapamondul, cariera sa spectaculoasă punctând prezențe pe cele mai importante scene de concert, de la Royal Albert Hall din Londra, la Concertgebouw din Amsterdam și Carnegie Hall din New York. Absolventă a Royal Northern College of Music și a Guildhall School of Music and Drama, a beneficiat de îndrumarea artistică a lui Imogen Cooper și András Schiff. A colaborat cu orchestre de prim rang ca London Philharmonic Orchestra, Tampere Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Hallé Orchestra, Stavanger Symphony Orchestra, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Royal Scottish National Orchestra și Bournemouth Symphony Orchestra și a realizat înregistrări pentru casele de discuri Champs Hill Records, Signum Classics și NMC Records. Este cea mai tânără artistă căreia i s-a acordat Medalia „Custodele Coroanei române”, iar anul acesta a primit din partea Radio România Cultural Premiul „In Memoriam Iosif Sava”. Este laureată a Verbier Festival Academy și a categoriei Artă și Cultură a premiilor britanice Women of the Future. Dintre proiectele personale de actualitate se remarcă producția multimedia The Nutcracker and I, un spectacol novator ce îngemănează muzica pentru pian, dansul și animația, care va debuta în luna decembrie a anului curent la Centrul Cultural Barbican din Londra.

Royal Philharmonic Orchestra a fost înființată în 1946 de Sir Thomas Beecham în scopul revitalizării vieții concertistice britanice de după Al Doilea Război Mondial. Nivelul artistic excepțional și aria teritorială extinsă a manifestărilor sale o îndreptățesc să se recomande ca fiind „orchestra națională a Marii Britanii”. Ansamblul are propriul său radio online, The Sound of the Royal Philharmonic Orchestra, și participă intens la dezvoltarea unor diverse proiecte educaționale și comunitare, pe lângă cele simfonice.

Pentru mai multe detalii despre acest eveniment și programul muzical al ICR Londra, vă invităm să vizitați www.icr-london.co.uk.