Roșia Montană, patrimoniu european

Exploatarea auriferă de la Roșia Montană constituie epicentrul unei tumultuoase dezbateri publice în România. Spre a sensibiliza opinia publică europeană asupra acestei controverse cu profunde implicații ecologice, industriale, sociale și culturale, un festival de film documentar și un simpozion vor avea loc la Paris în zilele de 26 și 27 mai. Vor fi evaluate riscurile generate de exploatarea pe bază de cianuri a aurului munților Apuseni și prezentate proiecte alternative prentru dezvoltarea durabilă a acestei regiuni cu un semnificativ patrimoniu cultural și natural. 

Organizate sub patronajul Academiei Române de asociația Intâlniri asupra patrimoniului Europa-România și Institutul Cultural Român din Paris, cele două evenimente mobilizează organizații și personalități din diverse sfere ale societății civile (arheologi, arhitecți, avocați, universitari), în prezența președintelui Academiei Române, Ionel Haiduc. 

Cinematograful l'Arlequin (76 rue de Rennes 75006 Paris) va găzdui luni 26 mai, între orele 18 și 22, festivalul de filme documentare asupra patrimoniului Roșiei Montane. Vor fi proiectate pelicule de Cristina Oancea, Flaviu Barbacaru, Tibor Kocsis, Doina Lăcătuș și Marian Crișan. Salonul de aur al ambasadei României va găzdui marți 27 mai o sesiune de comunicări și lansarea albumului de fotografii Ţara de piatră de Horia Ciugudean.