„ROMANIAN RHAPSODY – 100 de ani de muzică românească“. Matei Ioachimescu și Mara Dobresco în concert la Bratislava

Ambasada României la Bratislava şi Institutul Cultural Român de la Viena organizează concertul ROMANIAN RHAPSODY –100 de ani de muzică românească, susținut de flautistul Matei Ioachimescu și pianista Mara Dobresco. Evenimentul are loc în data de 22 februarie, ora 17.30, la Palatul Zichy din Bratislava și marchează aniversarea a 25 de ani de relații diplomatice între România și Republica Slovacă.

Doi artiști de origine română prezintă un program românesc relevant pentru Anul Centenarului României Moderne: ROMANIAN RHAPSODY propune iubitorilor muzicii o retrospectivă a muzicii clasice românești din ultimii o sută de ani, trasând un arc peste timp și spațiu, de la muzica de inspirație folclorică a lui Tiberiu Brediceanu și Paul Constantinescu, trecând prin armoniile suave ale lui George Enescu și până la muzica timpului nostru, folosind fie un limbaj arhaic (ca în„Legenda“ compozitoarei Doina Rotaru) sau de natură„Hitchcockiană“, precum Sonata mai tânărului compozitor Cristian Lolea.

Numit în anul 2013 „Ambasador al integrării“ de către Ministerul de Externe al Austriei pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, flautistul Matei Ioachimescu este unul dintre cei mai rafinați muzicieni ai generației sale.Cu o activitate concertistică intensă, Matei Ioachimescu susține concerte ca solist și membru al mai multor ansambluri camerale, prezentând programe de succesîn Europa şi Asia. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena unde a studiat cu renumita prof. Barbara Gisler și s-a perfecționat cu prof. Pierre-Yves Artaud, Heidi Indermühle, Ion Bogdan Ștefănescu și Renate Armin-Greiss. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții şi burse (cele ale fundațiilor Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin printre altele) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa. Ca solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreună cu orchestre filarmonice din țară și din străinătate. Interesul lui pentru muzica de cameră îl poartă pe scene precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Budapest Music Center sau Suntory Hall, împreună cu pianiștii Cătălina Butcaru şi Alfredo Ovalles. Este cunoscut pentru turneele naționale„Paris“, „Playlist“, „Culorile Sunetelor“ și pentru proiectul „La Vida Loca“.Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Ungaria, România, Croația şi Japonia. CD-ul de debut, „Lumière“, înregistrat împreună cu pianista Cătălina Butcaru și apărut în anul 2014, reprezintă, potrivit criticilor, un album de referință în lumea muzicii de cameră pentru aceste instrumente.

Pianista Mara Dobresco și-a început studiile la Liceul de Muzică „George Enescu“, la clasa prof. Gabriela Stepan. Foarte repede este remarcată de public și critici pentru calitatea interpretărilor sale pline de temperament, dar și eleganța și finețea frazărilor sale. Obținerea Bursei Guvernului Francez timp de trei ani îi permite să absolve studiile Conservatorului Național Superior din Paris cu cele mai înalte distincții și devine foarte repede laureată a numeroase concursuri internaționaleși bursieră a Fundaţiilor „Yamaha“, „Meyer“, „Tarazzi“, „Nadiaşi Lili Boulanger“. De asemenea, obține un master în muzicăcontemporană la Conservatorul Național Superior din Geneva. Mara Dobresco este invitată săconcertezeîn recital sau ca solistă pe cele mai importante scene din Paris: Théâtre Mogador, Théâtre de Chatelet, l'Auditorium du Musée d'Orsay, Cité de la Musique, Salle Cortot, Orangerie de Bagatelle, cât și în numeroase festivaluri precum: Festivalul din Aix en Provence, PianoLille Festival, Saintonge Festival, ArsTerra Festival, dar și pe scena Concertgebouw din Amsterdam, BOZARși La Monnaie din Bruxelles. Susține recitaluri și concerteîn Spania, Germania, Austria, Italia, Bulgaria, Rusia, Cehia, Japonia, Argentina, Australia, iar debutul său în Statele Unite la Chicago și New York se bucurăde un mare succes. Înregistrează pentru Radio România şi Televiziunea Română, pentru Radio France şi Radio Swiss-Romande, iar discografia sa este foarte apreciată de presa de specialitate (Le Monde de la Musique, Classica,Repertoire). În ianuarie 2018, labelul Paraty a lansat la Paris noul CD al Marei Dobresco: Soleil de Nuit. În paralel cu cariera solistică, Mara Dobresco este pasionată de dramaturgia gestului muzical și participă la numeroase proiecte bazate pe îmbinarea între literatură, muzică și teatru. Fiind o mare iubitoare de muzică de cameră, evoluează în compania celor mai talentați muzicieni din generația sa, făcând parte și din Quartetul Face à Face (2 piane și 2 percuții) cu care concertează în toată lumea.Mara Dobresco se bucură de îndrumarea unor mari maeștri precum Martha Argerich, Jean Claude Pennetier, Pierre-Laurent Aimard și Dominique Merlet.