Romanian Piano Trio @ ICR Londra

Membrii formatiei Romanian Piano Trio sunt reprezentanti ai unei noi orientari in randul tinerilor cu studii in strainatate - alegerea de a fructifica in Romania cunostintele si experienta dobandite peste hotare. Astfel, pianistul Horia Mihail revine in Romania ca solist concertist al Filarmonicii din Brasov dupa ce intre anii 1999 si 2002 a fost membru al catedrei de pian de la renumita universitate americana din Boston; violonistul Alexandru Tomescu este in prezent solist concertist al Formatiilor Muzicale Radio dupa ce a dobandit o solida experienta sub indrumarea lui Tibor Varga in Elvetia si la Dallas, Texas, iar Razvan Suma, doctorand la Universitatea de Muzica din Bucuresti, care a obtinut in anul 2002 diploma de masterat de la Longy School of Music in Cambridge, Massachussets, sustine o bogata activitate concertistica nationala. Avand deja o mare experienta in muzica de camera, cei trei artisti au decis sa formeze un trio permanent, ideea care ii uneste pe cei trei muzicieni fiind, pe langa pasiunea lor reala pentru acest gen, dorinta de a prezenta melomanilor un repertoriu larg, in buna masura neexplorat, intr-o viziune noua si personala.

Romanian Piano Trio cunoaste o ascensiune rapida. Astfel, inregistrarea recitalului lor de debut din cadrul Festivalului International de Muzica de Camera de la Brasov a fost inclusa in Fonoteca de Aur a Societatii Romane de Radio, iar recitalul oferit in cadrul primei editii a Festivalului Artelor de la Bucuresti, transmis in direct de TVR Cultural, s-a bucurat de o primire deosebit de calduroasa din partea publicului, dublata de cronici entuziaste. In paralel cu cariera concertistica, membrii trio-ului sustin si o bogata activitate pedagogica, dobandind titlul de profesori asociati la Universitatea Transilvania din Brasov si sustinand in mod curent cursuri de perfectionare atat in Romania, cat si la prestigioase universitati din Statele Unite, Filipine, Germania, Japonia, Franta, sau Italia.

Despre artisti Recent castigator al concursului Stradivari-Elder-Voicu, care ii ofera posibilitatea de a canta pe vioara Stradivarius in urmatorii cinci ani, Alexandru Tomescu este recunoscut drept unul din exponentii de marca ai scolii violonistice romanesti. Interpretarile sale pasionale, dublate de o tehnica impecabila, poezie si sensibilitate au impresionat publicul din Europa, America si Asia. Solist concertist al Formatiilor Nationale Radio din 2002, a sustinut peste 200 de concerte si recitaluri in 26 de tari, in sali celebre precum Concertgebouw Amsterdam, Thatre des Champs Elysees si Theatre Chatelet, Paris, Metropolitan Art Center, Tokyo, in compania unor dirijori renumiti: Kurt Masur, Christoph Eschenbach, Philippe Entremont .

"Violoncelistul Razvan Suma a fascinat publicul prin talentul, sensibilitatea si inteligenta sa". Astfel caracteriza renumita publicatie germana "Das Orchester" prestanta tanarului violoncelist roman - un mare talent muzical, o certitudine artistica a momentului. Pretutindeni publicul si presa apreciaza la superlativ personalitatea carismatica a artistului, profunzimea si frumusetea interpretarilor sale. Prin repertoriul impresionant pe care l-a realizat in cele peste o suta de recitaluri si concerte sustinute in turneele din Europa, America si Asia, Razvan Suma a dovedit o mare sensibilitate si intuitie muzicala, o tehnica performanta redand impecabil - prin diversitatea sonoritatilor - specificul stilistic al fiecarei piese.

Pianistul Horia Mihail a debutat in orasul sau natal Brasov interpretand Concertul in Re major de J. Haydn la varsta de 10 ani. De atunci a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din Romania, inclusiv cu Filarmonica "G. Enescu" din Bucuresti cat si cu Orchestra Nationala Radio. In Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. "Subtilitatea ritmica si articulatia atmosferei si a culorii sunetului au fost de un fel pe care aceasta muzica (Prokofiev) o primeste foarte rar" , se scrie in ziarul Boston Globe, dupa una din aparitiile sale.

Program: Joseph Haydn - Trio in Sol Major, Hob.X:25 Ludwig van Beethoven - Trio in Do minor, Op. 1, No. 3 George Enescu - Trio "Serenade Lontaine" Felix Mendelssohn-Bartholdy - Trio No. 1 in Re minor, Op. 49

Stagiunea de concerte a Societatii Enescu se desfasoara in perioada octombrie-iunie. Concertele vor avea loc in prima zi de joi a fiecarei luni. Sala de concerte a Institutului va fi gazda unor muzicieni remarcabili care vor interpreta lucrari de George Enescu alaturi de un repertoriu universal.

Societatea Enescu este un proiect al Institutului Cultural Roman sub patronajul regal al ASR Pincipesa Margareta a Romaniei.

Cand: Joi 5 iunie 2008, 7.00-9.00 pm;

Unde: Institutul Cultural Roman Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH

Intrarea este libera, dar numarul locurilor este limitat. E util ca rezervarile sa fie facute din timp.

Pentru rezervarea locurilor, va rugam contactati-ne la T: 0207 752 0134, E: office@icr-london.co.uk.

Dupa inceperea concertului, accesul in sala va fi permis doar in pauza.