România va fi reprezentată de un număr record de pelicule la Festivalul de Film de la Haifa

Romania va fi reprezentata de un numar record de pelicule la Festivalul de Film de la Haifa

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa se va desfăşura în perioada 26 septembrie - 5 octombrie 2015. Ediţia din acest an va include o secțiune specială dedicată filmelor românești: pentru prima dată de la înființarea festivalului, în 1983, România va fi reprezentată de un număr record de pelicule. 

Astfel vor fi prezentate, în premieră, filmele româneşti: Aferim!, regia Radu Jude (România, 2015), De ce eu?, regia Tudor Giurgiu (România, 2015), Un etaj mai jos, regia Radu Muntean (România, 2015), Muntele magic, regia Anca Damian (România, 2015).

Cu sprijinul ICR Tel Aviv, Ada Solomon, producătorul filmului Aferim!, și Tudor Giurgiu, regizorul filmului De ce eu?, vor participa la festival.
Aferim! (2015, 105 minute, subtitrare în limba ebraică)29.09.2015, ora 20:30, Muzeul Tikotin
02.10.2015, ora 14:30, Muzeul Tikotin
Regia: Radu Jude
Distribuție: Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Alexandru Dabija, Luminita Gheorghiu, Victor Rebengiuc, Alberto Dinache, Mihaela Sirbu, Alexandru Bindea, Adina Cristescu, Dan Nicolaescu
Sinopsis: Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, Aferim! este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească în 1835. Zapciul Costandin, însoţit de fiul său, caută un rob fugar.

De ce eu? (2015, 125 minute, subtitrare în limba ebraică)29.09.2015, ora 21:30, Centrul Kriger
05.10.2015, ora 15:00, Cinemateca din Haifa
Regia: Tudor Giurgiu
Distribuție: Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Alin Florea
Detalii: http://www.librafilm.net/film/why-me-de-ce-eu-2015
Sinopsis: Bazat pe fapte reale, De ce eu? spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Un etaj mai jos (2015, 93 minute, subtitrare în limba ebraică)27.09.2015, ora 17:15, Cinemateca din Haifa
03.10.2015, ora 12:00, Muzeul Tikotin
Regia: Radu Muntean
Distribuție: Teodor Corban, Liviu Cheloiu, Ionuț Bora
Sinopsis: După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

Muntele magic (2015, 95 minute, subtitrare în limba ebraică)
02.10.2015, ora 22:30, Muzeul Tikotin
04.10.2015, ora 22:30, Muzeul Tikotin
Regia: Anca Damian
Distribuție: Christophe Miossec (versiunea în limba franceză), Jean-Marc Barr (versiunea în limba engleză), Jerzy Radziwiłowicz (versiunea în limba poloneză), Lizzie Brochère (versiunea în limbile engleză și franceză), Julia Kijowska (versiunea în limba poloneză)
Sinopsis: Protagonistul Muntelui magic este Adam Jacek Winkler, un polonez refugiat politic la Paris, care a luptat în Afganistan alături de mujahedini, împotriva sovieticilor. Urmărind destinul lui Winkler, o poveste în acelaşi timp tragică şi sensibilă, uneori burlescă, filmul Muntele Magic va fi centrat pe relaţia destinului individual cu istoria, şi a omului cu moartea.

Festivalul Internaţional de Film de la Haifa are loc în fiecare an, timp de opt zile, în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot-ului (sărbătoarea corturilor). Proiecţiile au loc în şapte spaţii culturale din Haifa: Auditorium-ul, Cinemateca din Haifa, sala Rappaport, Cinema Panorama, Muzeul de Artă Japoneză Tikotin, Centrul Cultural Krieger, Casa Hecht şi spaţii în aer liber.

Festivalul a fost inaugurat în 1983, fiind prima manifestare de acest fel în Israel, şi atrăgând de atunci, de fiecare dată, o largă audienţă de cinefili şi profesionişti media din Israel şi străinătate. Sunt prezentate în medie 150 de filme, în premieră, cu un total de aproape 250 de proiecţii: lungmetraje, documentare, filme de animaţie, scurtmetraje, retrospective şi tributes. Echipa de conducere a Festivalului este compusă din profesionişti de film, oameni de cultură şi personalităţi publice, şi se desfăşoară sub patronajul şi cu sprijinul Primăriei din Haifa, al Ministerului Educaţiei, Ştiinţei şi Sportului – Consiliul Israelian de Film, Uniunii Europene.

Website: www.haifaff.co.il

Mai multe detalii: http://www.icr.ro/haifaff2015_ro
http://www.haifaff.co.il/eng/New_Romanian_Cinema.html