România, ţara oamenilor prietenoşi / Expoziţie de fotografie

Joi, 3 decembrie 2009, la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie România, ţara oamenilor prietenoşi, realizată de profesori şi studenţi ai Şcolii de Fotografie din Varşovia. Fotografiile înfăţişează chipuri şi obiceiuri din Transilvania, Maramureş şi Moldova, în perioada 2005-2008. Proiectul va fi prezentat de Marian Schmidt, directorul Şcolii de Fotografie din Varşovia.

Cele circa 50 de fotografii expuse la ICR constituie o selecţie din albumul România, ţara oamenilor prietenoşi (Rumunia – Kraj przyjaznych ludzi, Green Gallery, Varşovia, 2008). Apărut în Polonia la iniţiativa fotografului Marian Schmidt, albumul a fost finanţat prin programul PUBLISHING ROMANIA derulat de Centrul Naţional al Cărţii din cadrul ICR.

Marian Schmidt este autorul a peste 50 de expoziţii personale în spaţii de prestigiu din New York, Londra, Berlin, Paris, Tokyo, Zűrich, precum şi în Polonia natală. A publicat albumele Hommes de Science, Marian Schmidt şi Unusual Conversations with father Jan Twardowski. Formaţia sa profesională, mai puţin obişnuită pentru o carieră în domeniul fotografiei, cuprinde un doctorat în matematică şi studii de fenomenologia muzicii cu dirijorul Sergiu Celibidache.

Expoziţia, organizată de Institutul Cultural Polonez din Bucureşti şi Institutul Cultural Român, este deschisă până joi, 10 decembrie.