România, țară invitată la Săptămâna Scurtmetrajului Madrid

Romania, tara invitata la Saptamana Scurtmetrajului Madrid Romania, tara invitata la Saptamana Scurtmetrajului Madrid Romania, tara invitata la Saptamana Scurtmetrajului Madrid Romania, tara invitata la Saptamana Scurtmetrajului Madrid Romania, tara invitata la Saptamana Scurtmetrajului Madrid

Institutul Cultural Român de la Madrid colaborează la Săptămâna Scurtumetrajului din Comunitatea Autonomă Madrid, ce se va desfășura în perioada 9-15 aprilie 2018, sprijinind participarea delegației de profesioniști din România și proiectarea unei selecții de scurtmetraje românești. Săptămâna Scurtmetrajului, organizată de Comunitatea Autonomă Madrid, este o manifestare cu tradiție ce reunește profesioniști implicați în creația, producția și distribuția scurtmetrajelor din Regiunea Madrid, anul acesta România fiind țară invitată de onoare. Delegația de profesioniști români îi include pe Oana Ghera și Massimiliano Nardulli, selecționeri, și Adrian Silișteanu, regizor, scenarist, director de imagine și producător.

Oana Ghera este absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC “I.L. Caragiale” București, secția Comunicare Audiovizuală. Scrie cronici și articole de sinteză pentru revista "Film Menu" și contribuie cu articole pentru publicații online precum "Liternet.ro" sau "Acoperișul de Sticlă". In 2014, a participat la workshopul de critică de film din cadrul Talents Sarajevo (Bosnia-Herțegovina, 2014). Membru al juriului International Students Meeting de la Festivalul de Film de la San Sebastian (Spania, 2014) si al juriului “Emile Cantillon” la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur (Belgia, 2014). Membru al juriului Venice Days Awards (Italia, 2015). Din 2014, coordonează programul de educatie cinematografică pentru liceeni "Education à l'image", iar din 2015 este selecționer al Festivalului International de Film NexT.

Massimiliano Nardulli s-a născut la Roma în 1976. După studii în domeniul artelor, s-a specializat în cinematografie. Din 2007 lucrează ca director artistic, consultant și programator de scurtmetraje la mai multe festivaluri, printre care Festival européen du film court de Brest, Franţa (2008-2015), Arcipelago – Festival Internazionale di Cinema e Nuove Immagini, Roma (2008prezent), Biarritz Amérique Latine, Franța (2014-prezent), Timishort, România (2014-prezent), Lakino, Berlin (2011-2012), Piemonte Movie (2011-2012), Internationale Kurzfilmtage Winterthur, Elveția (2015-prezent), Tirana International Film Festival (2015-prezent). A creat programe speciale și/ sau retrospective pentru numeroase festivaluri, printre care Clermont-Ferrand, Short Waves, Mecal, Brussels Short Film Festival, Terre di Cinema, Off-Courts, Ares, Cinepolitica, Psarokokalo. Este membru al Academiei Franceze de Arte și Tehnici Cinematografice și al comitetului de selecție pentru Premiile César, categoria de scurtmetraje.

Adrian Silişteanu este un cineast român cu o vastă experienţă ca director de imagine. A absolvit Universitatea Media din Bucureşti, Secţia Cinematografie, în 2003. Din 2005 a lucrat ca director de imagine pentru numeroase filme româneşti, printre care Pescuit sportiv, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Domestic şi Ilegitim, realizate de Adrian Sitaru, Undeva la Palilula , în regia lui Silviu Purcărete, şi Live , semnat de Vlad Păunescu. A filmat mai mult scur tmetraje, printre care Valuri, Colivia, Chefu ’, Excursie , toate în regia lui Adrian Sitaru, Superman, Spiderman sau Batman şi Un alt Crăciun, în regia lui Tudor Giurgiu, şi Stopover , realizat de Ioana Uricariu. Scurtmetrajul Scris/Nescris, pe care la realizat Adrian Silișteanu, a fost întâmpinat cu multe premii la festivaluri internaționale, câștigând peste 20 de premii internaționale la competiții dedicate scurtmetrajelor.

Formatul Săptămânii scurtmetrajului din Comunitatea Autonomă Madrid include și o proiecție de maximum 70 de minute de scurtmetraje din țara invitată, astfel că vor fi prezentate patru scurtmetraje românești, trei realizate și premiate în ultimii doi ani, precum și filmul Megatron, regizat de Marian Crișan, Premiu Palme d´Or pentru Scurtmetraj la Festivalul de la Cannes din 2008.

Sesiune de scurtmetraje românești

Proiecția va avea loc vineri, 13 aprilie, la ora 18:30, în cinematograful  Studio al Círculo de Bellas Artes. Detalii referitoare la bilete și achiziționarea acestora: http://www.circulobellasartes.com/ciclos-cine/

MEGATRON România • 2008 • 14´ / Maxim, un copil de 8 ani, care locuiește cu mama lui, divorțată, într-un sat destul de departat de oraș, vine să își serbeze ziua de naștere la McDonald's.  Regie și scenariu: Marian Crișan. Producție: Mandragora. Premiul Palme d´Or, Festivalul Internațional de Film de la Cannes, 2008. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj, Festivalul Internațional de Film de la Stockholm, 2008.

O NOAPTE ÎN TOKORIKI România • 2016 • 18´ / Se lasă seara și e agitație mare în Tokoriki, discoteca din sat. Luminile de neon se aprind la geam, sala este decorată cu baloane, părinții Geaninei își ocupă regulamentar locurile la masă, DJ-ul comunei își pregătește playlist-ul cu hituri, iar Geanina își așteaptă invitații. Curând, discoteca se animă, iar tinerii se dezlănțuie pe ringul de dans. Însă Alin pare preocupat de ceva... ochii îi sclipesc de fiecare dată când întâlnește privirea Geaninei, lucru care nu trece neobservat de prietenul ei. În final Geanina va avea parte de o mare surpriză, pe care nimeni nu o va uita prea curând. Regie: Roxana Stroe. Scenariu: Ana Maria Gheorghe, Roxana Stroe. Producție: Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” (UNATC). Premiul Special al Juriului, Secțiunea Generation 14plus, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, 2016.

PRIMA NOAPTE România, Germania • 2016 • 17´/ Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. Regie și scenariu: Andrei Tănase. Producție: Libra Film Productions (România), Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH (Germania). Premiul Danzante, Festivalul Internațional de Film din Huesca, 2017. Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, Festivalul Internațional de Film NexT, 2017

SCRIS / NESCRIS România • 2016 • 18´ / Din cauza unei probleme de indentitate, Pardică, un rom de 50 de ani, se află în situația de a-și pierde fiica, proaspătă mamă, din cauza unor probleme administrative. Regie: Adrian Silișteanu. Scenariu: Claudia Silișteanu. Producție: 4 Proof Film România. Gran Prix, Festivalul Internațional de Scurtmetraje din Aix-en-Provence, 2017. Premiul Publicului, Festivalul Internațional de Film Indielisboa, 2017.