România ţară invitată de onoare la VIENNA DESIGN WEEK 2017

Institutul Cultural Român a organizat două expoziții de design contemporan în cadrul Vienna Design Week 2017, care au reunit lucrările a peste 40 de designeri români și au prezentat o selecţie a celor mai bune proiecte de design românesc, fiind în prim-planul ediţei din acest an.

Cele doua expoziții, Threads of Tradition și Play&Rewind au fost realizate în baza conceptelor curatoriale semnate de Romanian Design Week, prezentând o selecţie reprezentativă pentru designul de produs, designul vestimentar, designul grafic şi designul de interior din România.

Ediţia 2017 a VIENNA DESIGN WEEK a cuprins peste 190 de evenimente şi a oferit României, ca ţară invitată, o excelentă platformă de prezentare în context internaţional a creaţiilor contemporane din domeniile design, arhitectură şi ilustraţie.

Expoziţia Threads of Tradition a fost prezentată în premieră presei internaţionale.Pentru acest proiect de design contemporan românesc a fost rezervat cel mai mare spaţiu expoziţional disponibil la Blaues Haus. Expoziţia evidenţiază importanţa revalorizării tradiţiilor prin proiecte multidisciplinare care pun accent pe proces și pe cunoaștere, cercetarea și utilizarea materialelor naturale. Proiectele expuse sunt rezultatul dialogului dintre meşteşugari şi designeri, demonstrând cum inovaţia poate ajuta la conservarea tehnicilor tradiţionale. Designul expoziției a fost semnat de Eliza Yokina, reunind lucrări realizate de următorii designeri români: Alex Pintea, Ana Bănică, Combic, Erika Popliceanu, Corvin Cristian, Cosânzeana, Dare to Rug, DeltaCraft, Dragoș Motica, Eliza Yokina, grapho_mat, Ioana Ciolacu, KraftMade, Lana Dumitru, Mădălina Andronic, Materia, Meșteshukar ButiQ, Mihai Stamati & Maria Bubuioc, Oláh Gyárfás, Patzaikin, Pro Patrimonio, Ruxandra Sacaliș, Șezi, Ubikubi şi Wagner Arte. Expoziţia s-a bucurat de un succes deosebit, fiind vizitată până pe 8 octombrie de aproximativ 6500 de persoane.

Expoziţia Play&Rewinda fost prezentată în perioada festivalului la sediul Institutul Cultural Român de la Viena, fiind deschisă zilnic, între orele 10.00-19.00. În data de 29 septembrie, a fost organizată o prezentare specială pentru presa de specialitate din România şi alţi invitaţi internaţionali.

Designul expoziției a fost semnat de Attila Kim, reunind obiecte ludice de design contemporan care investighează rolul jocului și al memoriei şi gravitează în jurul universului copilăriei. Au fost prezentate lucrări semnate de: Agnes Lukacs, Constantin Alupoaiei (IzziDesignBox), Atelier Mustață, Cosânzeana, Prototip Studio, eematico, Eliza Yokina, Vlad Tomei și Mihai Gheorghe, Iungo Studio, Loreta Isac, Cohn&Jansen JWT, Asociația Illustrart, Mormi, Nod Makerspace, Oana Iacob, Paul Dersidan, Radu Abraham, Ubikubi și Vlad Oană. Expoziţia de la sediul institutului a fost inclusă în tururile ghidate organizate de festival. Totodată, în data de 6 octombrie, la sediul ICR Viena a avut loc un eveniment special de prezentare a expoziţiei, în prezenţa doamnei Lilli Hollein, director al festivalului. Expoziţia a fost vizitată de aproximativ 600 de persoane.

O expoziţie conexă celei de-a XI-a ediții a VIENNA DESIGN WEEK, „Design contemporan din România“, a avut loc la galeria de artă din imediata vecinătate a ICR Viena ‒ FIVE PLUS Art Gallery. Proiectul a fost finanţat integral de galerie care a reunit obiecte de design realizate de artiștii români Ceramic Sparrow, Optimef, Una ca Luna (Anca Dragu), MOTA, Pegas și ZAIN – Design Expressions (cu o colecție care cuprinde creații semnate de Spoonfool, Andreea Bogdan, Florina Dascăl şi Bojodi Zoltan, Andra Handaric, Monom Studio, Indee şi Tikki Studio), alături de bijuterii create de Isabela Groza, Monica Iacovenco, Anca Popescu și Gabriela Secărea (Brielle Bijoux).

Sub titlul „Designing Business“, Camera de Comerţ din Viena şi aws ‒ austria Wirtschaftsservice au organizat pe 30 septembrie, două evenimente cu participare românească. La Centrala Sud a festivalului a avut loc dezbaterea cu titlul „Departure Talk1: Designing Business“, la care au participat arhitecţii Alex Axinte şi Cristi Borcan (studioBASAR, România), alături de Ineke Hans (studio INEKEHANS, Olanda) şi Jόlan van der Wiel (Olanda). Cei doi arhitecţi au prezentat două proiecte cu puternic impact social realizate în Bucureşti: „Centrul Comunitar Tei“ şi „Şcoala de Oraş 2015-2016: Biblioteca din Militari“. Dezbaterea a fost urmată de un workshop cu circuit închis intitulat „Creators Lab: Designing Business“ organizat la sediul VIENNA DESIGN WEEK, între orele 12.45-18.00. Participarea a fost posibilă doar prin înscriere prealabilă.

În cadrul formatului Debutau fost invitaţi studenţi şi profesori de la Facultatea de Arhitectură a Universității Politehnica Timișoara, care au prezentat proiectul „The Answering Machine“, într-un spaţiu expoziţional din Blaues Haus, situat lângă expoziţia Threads of Tradition. Proiectul de cercetare a generat o hartă a dinamicii profesiei de arhitect, ca urmare a absolvirii unei şcoli est-europene, care pregăteşte specialişti pentru o piaţă vest-europeană. În data de 7 octombrie, de la ora 16.00 a avut loc la Blaues Haus o masă rotundă pe tema migraţiei, la care au participat Ioan Andreescu ‒ decanul Facultății de Arhitectură, alături de Cristian Abrihan ‒ arhitect român stabilit în Viena, Lorena Brează ‒ proaspătă absolventă a Facultății de Arhitectură şi stabilită recent la Viena şi Irina Cornişteanu ‒ director ICR Viena.

Pe întreaga durată a VIENNA DESIGN WEEK 2017, România a fost prezentă în toate secțiunile festivalului după cum urmează:

Proiectul „Tischlein deck dich“ ‒ realizat de Alexandra Trofin şi Farkas Pataki (Timişoara) ‒ a fost inclus în formatul Stadtarbeit şi s-a desfăşurat în diferite locuri din Viena în perioada festivalului. Astfel, tinerii arhitecţi de la biroul VitaminA din Timişoara au prezentat o bucătărie mobilă şi au invitat diferiţi bucătari amatori la sesiuni internaţionale de gătit, inclusiv cu mâncăruri cu specific românesc şi austriac.De asemenea, proiectul a fost prezentat la sediul ICR Viena în cadrul Nopţii Lungi a Muzeelor (7 octombrie, orele 22.30-01.00). La încheierea festivalului, echipa proiectului a donat obiectul special creat pentru acest format unui centru de refugiaţi din Timişoara.

În secţiunea Studio Illustration au fost invitaţi să participe designerii români Sorina Vazelina (2 octombrie), Kape Illustration (3 octombrie), Saddo (6 octombrie) şi Kitră (7 octombrie). Conceput ca un proiect work-in-progress, 10 artişti din Austria, Germania şi România au realizat pe parcursul fiecărei zile o ilustraţie pe o temă specifică. În deschiderea festivalului din 28 septembrie, publicul participant a contribuit la conturarea celor 10 teme pentru cele 10 zile ale festivalului, alegând anumite cuvinte pentru a completa cele 10 fraze sau teme propuse.Erwin Bauer ‒ curatorul secţiunii Studio Illustration, a colaborat cu Ovidiu Hrin (Synopsis Media, Timişoara) pentru selecţia artiştilor din România.

În formatul Programmpartner al festivalului a fost prezentat proiectul FIDDLER, PFEIFFER & SCHLAU, realizat de studioul vienez zerunianandweisz şi Meșteshukar ButiQ (MBQ), în cadrul ERSTE Foundation Roma Partnership. De asemenea, în data de 7 octombrie, în întervalul orar 10.00-14.00, a avut loc un workshop pentru copii, organizat la Centrala Sud a festivalului, cu participarea studioului de design eematico din România.

În secţiunea Talks, pe 8 octombrie, a avut discuţia Design in Romania Design from Romaniala care au participat Ovidiu Hrin ‒ Synopsis Media, curator şi grafician, Maria Neneciu ‒ Romanian Design Week, Alexandra Trofin ‒ proiectul „Tischlein deck dich“ şi Irina Cornişteanu ‒ director ICR Viena, dezbaterea fiind moderată de Julia Hürner ‒ director adjunct al festivalului şi curatorul formatului Țară Invitată.

Proiectele cuprinse în programul România ‒ Țară Invitată au fost marcate corespunzător în toate materialele festivalului: în dosarele de presă, în cele două ghiduri (germană/engleză), în broşura cu evenimente zilnice şi online pe site-ul https://festival.viennadesignweek.at.. Logo-ul ICR Viena a fost inclus în toate materialele de promovare alături de logo-ul Ambasadei României la Viena, logo-ul EUNIC Austria şi logo-ul Romanian Design Week. Pe faţada clădirii ICR Viena a fost montat un banner promoţional realizat de VIENNA DESIGN WEEK.

Pe canalele de social media ale festivalului campania de promovare a programului România ‒ Țară Invitată a ediţiei 2017 a început încă din timpul vizitei de documentare din oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj (februarie 2017). De asemenea, pe toată perioada festivalului au fost publicate anunţuri pe paginile de Facebook, Instagram şi Twitter ale VIENNA DESIGN WEEK.

Menţionăm că în urma propunerii ICR Viena, sponsor oficial al festivalului a fost firma LILIAC ‒ The Wine of Transylvania.

Institutul Cultural Român de la Viena a fost pentru al patrulea an la rând partenerul VIENNA DESIGN WEEK, alături de Institutul Polonez din Viena şi SKICA ‒ Centrul Cultural de Informare Sloven de la Viena, membri ai clusterului EUNIC Austria.

Prezentul proiect s-a încadrat în obiectivele anuale verificabile stabilite de ICR Viena, prin parteneriatul cu un eveniment cultural important şi deosebit de vizibil din Austria, prin plurivalenţa activităţii permanente de la sediu, pentru un public divers şi numeros, prin colaborarea în reţeaua EUNIC şi prin realizarea de manifestări din sfera tuturor domeniilor culturale.