România, țară invitată de onoare la Festivalul EUROPALIA ediția din 2019

Luni, 12 iunie 2017, la sediul Institutului Cultural Român din București, a avut loc primirea delegației oficiale a Festivalului EUROPALIA formată din dl.Koen Clement, managerul general al EUROPALIA, dl. Dirk Vermaelen, directorul artistic al festivalului și doamna Ștefana Ciubotariu, responsabil financiar și logistic, primii doi fiind pentru prima dată în România.

Din partea română, au participat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, Răzvan Popovici, coordonator general al grupului de lucru, din partea României, Monica Joița, director adjunct al Directiei Diplomație Publică, Culturală și Științifică din Ministerul Afacerilor Externe și domnul George Surugiu, consilier superior la Secretariatul General al Guvernului.

Vizita delegației oficiale se înscrie în contextul pregătirii țării noastre pentru participarea la marele eveniment internațional din 2019. Recent, Președintele ICR, Liliana Țuroiu, a întreprins o vizită de lucru la Bruxelles, unde a avut întâlniri oficiale cu reprezentanții EUROPALIA Internațional cărora le-a transmis angajamentul României de participare la acest mare eveniment cultural internațional și a adus la cunoștință, managerilor acestuia, pașii întreprinși de partea română în vederea respectării calendarului de lucru.

„Vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația noastră de a ne face o vizită la București. Este prima întâlnire pe care noi ca instituție o organizăm pentru acest proiect important, în care țara noastră are privilegiul de a fi țară invitată de onoare în 2019. Avem foarte mult de lucru și cea mai mare provocare este aceea de a selecta și conecta toate proiectele culturale de anvergură care ne vor reprezenta la Bruxelles. Pentru România, și pentru noi ca instituție, este o oportunitate extraordinară de a promova cultura și tradițiile,” a spus Liliana Țuroiu, președintele ICR, în deschiderea discuțiilor.

După prezentarea edițiilor anterioare ale Festivalului dl. Koen Clement, managerul general Europalia a transmis aşteptările organizatorilor belgieni privind realizarea participării României la ediția din 2019: „Ne dorim o colaborare foarte strânsă cu grupul de lucru din partea României. Vom avea curatori care se vor ocupa de expoziții, vom avea doi comisari generali, unul din România și unul din Belgia, reprezentanți ai comunității de business care se vor ocupa de partea financiara. În mod particular mi-aș dori să reușim să aducem la EUROPALIA 2019 o parte din opera lui Constantin Brâncuși, un deziderat pe care îl transmitem în mod oficial părții române.”

Festivalul EUROPALIA se va desfăşura în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020 în Belgia şi în alte state din Europa fiind cea mai mare manifestare culturală din Belgia, care pune în valoare patrimoniul şi diversitatea culturală a unei ţări invitate. Dat fiind afluxul mare de turişti (turism profesional, turism de afaceri, turism cultural), festivalul reprezintă un instrument de prim rang în prezentarea unei ţări / culturi în faţa publicului european şi internaţional. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015). În 2017, ţara invitată va fi Indonezia.