România, țară invitată de onoare la cea de-a 34 ediție a Târgului Internațional de Carte de la Istanbul

Pentru a promova prezența României ca țară învitată de onoare la Târgul Internațional de Carte de la Istanbul, Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează în data de 26 octombrie 2015, ora 18:00, la sediul Institutului o conferință de presă.

PROGRAM:

18:00 - 18:30 - conferință de presă

18:30 - 19:30 – cocktail

Vorbitori: Dr. Nadia TUNSU, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, director Dr. Luminița CORNEANU, Ministerul Culturii, Departamentul de Politici Culturale, consilier

Mehmet DEMİRTAŞ, ITEF-Festivalul Internațional de Literatură Tanpinar, coordonator general

 

În calitate de țară invitată de onoare a ediției din acest an, România oferă publicului local și internațional un program variat desfășurat pe durata a patru zile care include nume de rezonanță din literatura română contemporană dintre care enumerăm câteva: Matei Vișniec, Dumitri Țepeneag, Mircea Dinescu, Dan Lungu, Octavian Soviany, Carmen Muşat, Daniel Cristea-Enache, Florin Bican, Doina Ruşti. Minsterului român al Culturii a informat că evenimentele la care iau parte 14 scriitori contemporani importanți vor fi moderate de criticii literari Daniel Cristea-Enache și Carmen Muşat, iar recitalul din deschiderea Târgului va fi susţinut de Marius Mihalache Band. Mâncărurile tradiționale românești de la recepția standului României vor fi pregătite de unul dintre cei mai importanți poeți români și maestru bucătar recunoscut, Mircea Dinescu. Sloganul României la Târgul de la Istanbul este - "Vă datorăm câteva cuvinte". Motivul alegerii acestui slogan îl reprezintă numărul ridicat de cuvinte de originie turcă regăsite în vocabularul limbii române. Obiectivul principal al programului de evenimente pregătit de țara invitată de onoare este crearea unei legături puternice între literatura, cultura, autorii contemporani și editorii celor două țări.- informeaza ICR Istanbul.

 

Moderatori:

Carmen Mușat:

Critic literar și eseist, Carmen MușaRomânia, țară invitată de onoare la cea de-a 34 ediție a Târgului Internațional de Carte de la Istanbult este conferentiar universitar la Catedra de Teoria Literaturii din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti. Doctor în litere în 2000 la Universitatea din București. Tot din 2000 este redactor-șef al revistei Observator Cultural. Membru al Asociației de Literatură Generală și Comparată din România și al PEN Club România. Membru fondator al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), al Centrului de Excelență pentru Studierea Identității Culturale și al Centrului de Studii Interdisciplinare „Tudor Vianu”.

A prefațat volume de Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu, Gheorghe Crăciun, Ioana Em. Petrescu. Publică în revistele: ”Observator Cultural”, ”Lettre Internationale”, ”22”, ”Euphorion”, ”Euresis”, ”Cahiers roumains d’etudes litteraires”.

 

Cărți publicate: ”Romanul românesc interbelic” (1998; 2004); ”Perspective asupra romanului românesc postmodern si alte ficțiuni teoretice” (1998); ”Strategiile subversiunii. Descriere și narațiune în proza postmodernă românească” (2002); ”Canonul și tarotul” (2006).

Daniel Cristea-Enache:

(n. 19 februarie 1974, București) a absolvit în 1996, ca şef de

promoţie, Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. Din 2005 este doctor în Filologie (summa cum laude) al acestei universităţi.

În prezent, este conferenţiar universitar la Facultatea de Litere, Universitatea București, director de imagine al Uniunii Scriitorilor din România și cronicar literar la revista România literară. Este membru al Grupului pentru Dialog Social, redactor asociat la revista ”22” și co-fondator al platformei online ”Literatura de azi”.

Din volumele publicate amintim: ”Concert de deschidere”, “Dialoguri pe hîrtie”, ”Un om din Est”, ”Convorbiri cu Octavian Paler”. Totodată, este câștigătorul a mai multe premii literare precum: Premiul „Titu Maiorescu” al Academiei Române, Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România etc.

Scriitori:

 

Corina Sabău

S-a născut în 1975, la Cîmpulung Muscel. Romanul ei de debut, ”Blocul 29, apartamentul 1” (Polirom, 2009), a primit Premiul pentru debut în roman, în cadrul Colocviilor Romanului Românesc, Alba Iulia, şi a fost nominalizat la Premiile Prometheus şi Observator Cultural. Acelaşi roman a fost selecţionat la Festivalul Primului Roman de la Chambéry (Franţa). Este coscenaristă, alături de regizorul Radu Jude, a filmului ”Toată lumea din familia noastră”, câştigător a numeroase premii internaţionale. ”Dragostea, chiar ea”, al doilea său roman, a fost publicat, în anul 2012, tot de Polirom.

                                               

Dan Lungu

S-a născut în anul 1969. Este director al Muzeului Literaturii Române din Iași, unul dintre cei mai apreciați și mai traduși scriitori români, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Cărți ale sale au fost traduse în franceză, germană, italiană, spaniolă, poloneză, slovenă, maghiară, bulgară, greacă, norvegiană și turcă. La Polirom a publicat romanele ”Raiul Gainilor”, ”Cum să uiți o femeie”, ”Căți, filme, muzici și alte distracții din comunism”. Romanul ”Sînt o babă comunistă!” (Ben yaşlı ve komünist bir kadınım!) a fost ecranizat în regia lui Stere Gulea, apoi piesa de teatru a fost montată pe scenele din România, Olanda și Ungaria, iar versiunile în franceză și în poloneză ale romanului au fost nominalizate la importante premii de literatură.

 

Doina Ruşti

 Este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în 9 limbi, invitată la numeroase târguri şi evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă, cele mai multe apărute la Polirom. Dintre romanele sale amintim ”Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR.,  ”Zogru” (2006), reeditat în colecția Top 10+, și  ”Lizoanca la 11 ani” (2009), recompensat cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist.

 

 Dumitru Țepeneag

S-a născut în data de 14 februarie 1937. A publicat volume de proză scurtă, romane, volume de publicistică, pagini de jurnal. Dintre cărțile publicate amintim ”Exerciții” (1966), ”Frig” (1967), ”La defense Alekhine” (1983), ”Le mot sablier” (1994), ”Hôtel Europa” (1996), ”Momentul oniric” (1998), ”La Belle Roumaine” (2006).  Versiunea în turcă a romanului ”La Belle Roumaine”/ ”Romen Dilberi” a fost tradusă de Leila Ünal și publicată de editura Pupa Yayinlari, în anul 2010 la Istanbul.

 

Florin Bican

S-a născut în data de 29 martie 1956. E asociat cronologic generaţiei’80, dar evoluează în afara ei.  Scrie constant şi publică sporadic poezie, proză, traduceri şi articole, apărute în România, Marea Britanie, Statele Unite, Irlanda, Singapore, Australia, Olanda şi Germania. A tradus în limba română din T.S. Eliot, Roald Dahl și din multe alte nume importante atât din literatura universale, cât și cea română.  Din 2006 până în 2012, a coordonat programele pentru traducători ale Institutului Cultural Român. Din 2007 până în 2014 a publicat cărți pentru copii. În prezent lucrează la un roman ecologic ”Tropice tâmpe” și se alătură împreună cu alți scriitori la o serie de întâlniri cu cititorii din școli.

 

Florin Irimia

Născut în 1976 la Iași este lector doctor la Facultatea de Litere a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași. Semnează cronici literare începând cu anul 2001 în calitate de colaborator al revistelor Observator Cultural, Noua literatură, Dilemateca, România literară, Timpul și Suplimentul de cultură. În 2009 debutează ca prozator în revista Noua literatură (sub pseudonimul Eduard Tautu), iar în 2011 publică la editura Brumar romanul de debut, ”Defekt”, laureat al Festivalului Primului Roman de la Chambery, Franța, ediția 2013. Este prezent în antologia ”Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală”. La Editura Polirom i-au mai aparut romanele ”O fereastră întunecată” (2012) și ”Câteva lucruri despre tine” (2014).

 

 Gabriela Adameşteanu

S-a născut în 1942, 2 aprilie, la Târgu Ocna. A absolvit Facultatea de Litere  în 1965.  Este membră a Uniunii Scriitorilor  din Romania și a echipei internaţionale de jurnaliste  « Women’s Edition ». A fost redactor la Editura Enciclopedica (1965-1984) şi Editura de literatura Cartea Românească (1985-1989). A condus  revista “22” (1991-2005) şi  apoi suplimentul ei literar “Bucureştiul Cultural” ( 2005- 2013). Debutul editorial a avut loc în 1975 cu romanul ”Drumul egal al fiecărei zile”. Dramatizarea romanului ”Dimineața pierdută” a fost pusă în scenă (decembrie 1986-dec.1989). Cărțile i-au fost traduse în peste 10 limbi străine. A obținut Premiul Hellman-Hammett pentru curaj in jurnalism atribuit de Human Rights Watch,  2002 și Premiul Opera Omnia al Asociaţiei de Bucureşti a Uniunii Scriitorilor, 2009.

Matei Vişniec

Născut în Bucovina, la Rădăuţi, în 1956. Citeşte cu aviditate Kafka, Dostoievski, Camus, Poe, Lautréamont descoperind de tânăr în literatură un spaţiu de libertate. Îi plac foarte mult suprarealiştii, dadaiştii, povestirile fantastice, teatrul absurdului şi al grotescului, poezia onirică şi chiar teatrul realist anglo-saxon. Crede că teatrul şi poezia pot denunţa spălarea creierelor prin discursurile ideologice. În septembrie 1987 ajunge în Franţa unde cere azil politic, începe să scrie în limba franceză, lucrează la BBC şi apoi la Radio France Internationale. În prezent Matei Vişniec are numeroase piese jucate în Franţa precum şi la Festivalul de teatru de la Avignon. Piesele sale sunt editate de Actes Sud - Papier, L'Harmattan, Lansman, Espace d'un Instant. Numele său a figurat pe afişe teatrale în peste 30 de ţări. ”Sindromul de panică în oraşul luminilor”, ”Negustorul de începuturi de roman” sunt câteva dintre romanele publicate. A fost recompensat cu numeroase premii Premiul European al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici în Franța, Premiul Academiei Române şi, în mai multe rînduri, Premiul Uniunii Scriitorilor.

 

Mircea Dinescu

Născut în 1950, Dinescu obține de-a lungul timpului numeroase premii naționale și internaționale (Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru poezie, Premiul Academiei Române pentru literatură, Premiul Herder pentru literatură, Premiul Internațional de Poezie, Rotterdam,  Premiul Internațional CET, Budapesta ș.a.). În urma interviului acordat în februarie 1989 cotidianului Libération în care ataca explicit regimul Ceaușescu, a fost supus arestului la domiciliu și i s-a luat dreptul de semnătură. După revoluția din 22 decembrie 1989 este președintele Uniunii Scriitorilor (1990-1993), înființează una dintre cele mai importante revistele de satiră politică din ultimii 20 de ani, ”Academia Cațavencu”. Volumele de poezii au fost traduse în maghiară, olandeză, engleză, germană, franceză, bulgară. Ulimtul volum apărut este “Vino în rochia ta simplă de stambă”, publicat de  Editura Litera, Bucureşti, 2014.

 

Octavian Soviany

Născut în 1954 este un poet și critic literar. A absolvit Facultatea de Filologie din Cluj. Debutul editorial a avut loc în 1983 cu ”Ucenicia bătrânului alchimist”. A făcut parte din redacția revistei Echinox. Din anul 1995 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România iar în anii următori colaborează cu multe reviste literare în care publică articole de critică literară. ”Cartea lui Benedict”, ”Scrisori din Arcadia”, ”Marii oameni ai revoluțiilor” sunt câteva din volumele sale publicate. A fost premiat de trei ori de către Uniunea Scriitorilor din România pentru volumele de poezii și de critică literară. Cărțile i-au fost traduse în opt limbi străine.

 

Radu Vâncu

Născut în 1978 la Sibiu, e un poet, eseist și traducător român. Începând cu anul 2002, a publicat șapte cărți de poezie, precum și patru cărți de critică literară (două dintre ele fiind eseuri ample despre Mihai Eminescu și Mircea Ivănescu). A publicat, de asemenea, și o poveste pentru copii. e un poet, eseist și traducător român. A publicat, de asemenea, și o poveste pentru copii. Împreună cu Claudiu Komartin, e co-editorul antologiilor ”Cele mai frumoase poeme din anul… ”(2010, 2011 și 2012). A tradus romane și poezie (două selecții masive din Ezra Pound și John Berryman). Este conferențiar la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și redactor la revistele Poesis Internațional și Transilvania. E unul dintre organizatorii Festivalului Internațional de Poezie de la Sibiu. 

  

 Vasile Ernu

Este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A colaborat cu edituri ca Idea, Polirom și cu revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural. A debutat cu volumul ”Născut în URSS”, tradus  și publicat în multe țări ca majoritatea volumelor de poezii care au urmat obținând multe premii de  prestigiu. Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro.