România se pregătește pentru EUROPALIA. Au fost anunțate primele evenimente din cele 250 stabilite la festival

Romania se pregateste pentru EUROPALIA Au fost anuntate primele evenimente din cele 250 stabilite la festival

A început numărătoarea inversă pentru ediţia din acest an a Festivalului Internaţional EUROPALIA. Pentru prima dată, România este ţară invitată a acestui festival bienal, ocazie cu care își va pune în valoare atât istoria fascinantă, cât şi scena artistică impresionantă.

Prezenţa României la acest important festival, care se va desfășura în perioada octombrie 2019 - ianuarie 2020, este asigurată de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Secretariatul General al Guvernului.

EUROPALIA îl aduce pe Brâncuşi la Bruxelles pentru prima dată

Constantin Brâncuşi (1876-1957) este fără nicio îndoială unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului XX. Sculpturile lui fascinante l-au transformat într-un pionier al modernismului, rămânând până în prezent o sursă importantă de inspiraţie pentru mulţi artişti. Nu doar sculptor, acesta a fost şi un fotograf pasionat care a lăsat în urma sa o colecţie de fotografii cu o valoare artistică inedită.

EUROPALIA îl aduce pe Brâncuşi la Bruxelles pentru prima dată în această toamnă (2.10.2019 – 12.01.2020), expoziţia dedicată acestuia concentrându-se pe ambele direcţii ale operelor sale (sculptură şi fotografie). Va fi un eveniment unic dedicat artistului şi studioului său, care era frecventat de lumea artistică a acelor timpuri (Amadeo Modigliani, Fernand Léger, Man Ray). Proiectul cuprinde opere importante de la muzee şi din colecţii private din jurul lumii, incluzând Muza adormită, Sărutul sau Leda. Pe lângă sculpturile sale iconice, fotografii şi documente extraordinare vor fi expuse şi opere ale contemporanilor săi, cum ar fi Marcel Duchamp, Medardo Rosso sau Auguste Rodin.

Dacii. Faceţi cunoştinţă cu strămoşii României

De-a lungul timpului, numeroase popoare au poposit pe pământul românesc. Romanii, dacii, tracii, celţii sau grecii şi-au lăsat aici amprentele, acestea împletindu-se în formarea specificităţii româneşti. Începuturile istoriei poporului român vor fi prezentate și în expoziția „Daciaˮ (19.10.2019 – 26.04.2020). Piesele unice, care includ şi unele comori din aur şi argint nemaivăzute până acum în spaţiul cultural belgian, propun o întoarcere în timp şi spun povestea populaţiei indigene, dar şi cea a unor evenimente definitorii în istoria formării poporului român, cum ar fi cuceririle romane.

ABC – STUDIO Brâncuşi, ateliere de lucru creative şi interactive

Pe durata expoziţiei Brâncuşi, festivalul EUROPALIA va colabora cu centrul ART BASICS for CHILDREN (ABC) din Bruxelles pentru a oferi o experienţă inedită vizitatorilor. Specialiştii ABC vor oferi tururi ghidate ale expoziţiei Brâncuși pentru grupuri şcolare, copii şi părinţii acestora. „Ce îl face pe Brâncuşi atât de special?”, „ Cum a reuşit el să schimbe radical arta sculpturii?” sunt întrebări la care se vor găsi răspunsuri. Studioul ABC - Brâncuşi, un loc de joacă amenajat separat în cadrul expoziţiei, va primi vizitatori care vor să răsfoiască cărți, să asculte muzică, să se joace sau să se bucure de instalaţii speciale pentru introducerea în universul Brâncuşi.

Căutarea sufletului românesc, prin spectacolul „Urme”

Celebrul coregraf Wim Vandekezbus s-a inspirat pentru proiectul „Urmeˮ, creat special pentru festivalul EUROPALIA, din pădurile virgine românești, ultimele din Europa. În cadrul spectacolului, se pleacă în căutarea urmelor antice ale istoriei intime ale umanităţii, astfel conturându-se o poveste ce nu poate fi spusă în cuvinte, ci doar cu ajutorul muzicii şi a dansului. Cinci muzicieni şi doisprezece dansatori vor urca pe scenă în sunetele muzicii lui Marc Ribot şi ale cântăreţului Trixie Whitley. Premiera va fi pe 8 decembrie 2019 la Concertgebouw Bruges. Vor fi reprezentaţii şi la KVS (Bruxelles), Philharmonie (Paris), deSingel (Antwerp) şi la CCHA (Hasselt).

Aceasta este prima selecţie dintre cele peste 250 de evenimente care vor avea loc în cadrul festivalului EUROPALIA ROMÂNIA, în Belgia şi în ţările dimprejurul ei.

EUROPALIA, unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de artă, este considerat manifestarea culturală de cea mai mare amploare din Belgia. Festivalul este organizat o dată la doi ani, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei, în Belgia și în țări învecinate – Franța, Olanda, Luxemburg și Germania sau Marea Britanie.

Prima ediție a Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA a avut loc în 1969. Festivalul are un caracter multidisciplinar: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, film, literatură, educație culturală.

Publicul celor mai ample ediții de până acum ale festivalului a ajuns la aproximativ 1-1,5 milioane de vizitatori, majoritatea veniți din afara Belgiei. Printre ţările invitate de onoare la ediţiile precedente s-au numărat: Italia (1969 şi 2003), Franţa (1975), Spania (1985), Portugalia (1991), Republica Cehă (1998), Polonia (2001), Federaţia Rusă (2005), R. P. Chineză (2009), Brazilia (2011), India (2013), Turcia (2015), Indonezia (2017).