România se află printre invitații speciali ai Festivalului Internațional de Film Istanbul, ediția XXXVI

La Istanbul, începe primăvara cinefililor. O bucurie pentru spectatori, regizori, producători și actori, deopotrivă. În perioada 5-16 aprilie 2017 se va desfășura cea de-a 36-a ediție a Festivalului Internațional de Film, cel mai important eveniment de gen din Turcia.

Producătorul român și președintele Asociației ARTVIVA, Ruxandra Cernat este invitată în perioada 9 -12 aprilie 2017 să ia parte la secțiunea Meetings on the Bridge a festivalului, secțiune dedicată producătorilor și regizorilor de film. Pe parcursul a două zile, 10 și 11 aprilie 2017, vor avea loc întâlniri cu oameni de film turci și invitați din alte țări. Este cel mai bun prilej pentru a se naște noi co-producții și se vor prezenta proiecte cinematografice de viitor.

Anul acesta, secțiunea Meetings on the Bridge ajunge la cea de a XII-a ediție și are ca scop creșterea oportunităților pentru tinerele talente, cu producții de film originale, de a-și dezvolta propriile proiecte, oferind în același timp, profesioniștilor din industria cinematografică internațională, ocazia de a se întâlni cu noua generație de regizori și producători din Turcia și din țările vecine. Una din misiunile principale ale secțiunii este sprijinirea continuității creativității producțiilor de film prin intermediul colaborării cu partenerii internaționali și cu ajutorul sponsorilor festivalului.

Obiectivul Artviva este să creeze o rețea internațională pentru dezvoltarea, producția și promovarea proiectelor de film, ficțiune și documentar, scurt și lung metraje, precum și festivaluri, workshopuri și cultură vizuală, punând bazele și construind o rețea profesională în regiunea Europei de Est și să încurajeze colaborările în domeniul audio-vizual între țările membre și ne-membre ale Uniunii Europene. Portofoliul Artviva include câteva scurt metraje, reclame, spoturi de prezentare, încercând să sprijine tineri realizatori, actori neprofesioniști sau valori recunoscute, sportive și culturale. De 5 ani de zile, Artviva este inițiatorul și organizatorul câtorva ediții de traininguri internaționale de film, Film TEEP pentru proiecte de lung metraj și 4CC – 4 Corners of Culture pentru proiecte de scurt metraj, susținute financiar de Centrul Național al Cinematografiei și de parteneri internționali cum ar fi Mannheim Meeting Place (Germania), WEMW - Trieste IFF (Italia), Hacetteppe University (Ankara, Turcia), MOB - Istanbul IFF (Turcia) și alți parteneri naționali cum ar fi UCIN, Institutul Cervantes, Che Elvire, Centrul Rus pentru Știință și Cultură.

Festivalul de Film Istanbul este organizat de cea mai importantă instituție de cultură turcă, IKSV-Fundația de Artă și Cultură Istanbul, un important partner al ICR Istanbul.

În ultimii ani, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a avut o strânsă colaborare cu organizatorii festivalului, directorul acestuia, Azize Tan, participând la TIFF 2012 prin intermediul programului de mobilitate al Institutului Cultural Român. Cineaștii români au fost prezenți în juriul festivalului la ultimele ediții și au participat în mod constant la evenimentele din cadrul festivalului.