România revine pe scena Festivalului European de Jazz de la Izmir

Ozana Barabancea Band va urca anul acesta pe scena unuia dintre cele mai importante festivaluri de jazz din lume, membru al Europe Jazz Network, Festivalul European de Jazz de la Izmir. Evenimentul este cel mai mare de acest gen programat primăvara, pe malul Egeei, iar ICR Istanbul susține participarea participarea unei trupei românești formată din Ozana Barabancea - voce, Sorin Zlat - pian, Virgil Popescu - chitară bas și Claudiu Purcărin – tobe.

Concertul va avea loc în data de 10 martie 2018, de la ora 20:30 pe scena săliiAhmed Adnan Saygun Sanat Merkezi, Izmir - Centrul Cultural Ahmed Adnan Saygun

Ozana Barabancea Bandînseamnă muzicieni profesioniști, de școală clasică, dar pasionați de jazz. Se cunosc de peste 10 ani și au mai cântat în formula aceasta nu doar în concerte de club, ci și la diverse festivaluri naționale și internaționale.

Ozana Barabancea esteartist liric la Opera Națională București din 1988. Ea a absolvit școala populară de artă la jazz, clasa profesor Marius Popp, alături de care a cântat la festivaluri internaționale de jazz, dar și la diverse emisiuni de televiziune. Ozana a aboslvit masterul în Stilistică Dirijorală la UNMB (Universitatea de Muzică București) și actualmente este singura femeie dirijor a singurei orchestre formate exclusiv din femei din Europa, "Bucharest Ladies Orchestra".

Este pasionată de tot ceea ce înseamnă coloristica vocală, sensibilitate și exprimare prin cânt și improvizație. Ozana Barabancea a jucat în patru filme de televiziune și este o persoană cunoscută publicului larg din România pentru diverse showuri televizate.

Sorin Zlat Jr. (Pian) - Pianist de jazz, clarinetist, compozitor, orchestrator și câștigător a peste douăzeci de premii naționale și internaționale, Sorin Georgian Zlat a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind vioara și clarinetul la Liceul de Artă “George Apostu” din Bacău. Este absolvent al Facultatii de Muzică ”George Enescu” din Iași, Secția Clarinet Clasic și masterand al Universității de Muzică din București, Secția Jazz, Instrument - Pian. Sorin Zlat a creat un repertoriu format din piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate, un repertoriu care face o trecere originală prin stilurile latin, jazz, pop și clasic, orchestrate pentru a reflecta propriul mod de interpretare, unic, cel care i-a adus recunoașterea instantă pe scena de jazz europeană și nord americană. Printre numeroasele premii câștigate de Sorin Zlat menționăm Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida, Statele Unite ale Americii (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu la Concursul de Jazz din Montreux (2015), precum și Premiul pentru “Cel Mai Bun Muzician de Jazz” obținut în anii 2014, 2015, acordat de către Fundația de Jazz Muzza. Demn de menționat este faptul că Sorin Zlat a fost nu numai primul pianist de origine română, dar și primul pianist internațional care a câștigat pentru prima dată Marele Premiu în cadrul Competitiei de Jazz din Jacksonville, Florida, în 2015, o competiție cu o tradiție de peste 30 de ani. În vara lui 2015, Sorin Zlat a lansat albumul “Endurance” care conține piese solo, în trio, precum și compoziții proprii, un album primit cu multă apreciere de către iubitorii de jazz și de critica de specialitate.

Sorin Zlat a fost deasemenea selectat ca finalist pentru Premiul Național de Diplomație acordat pentru realizările sale pe plan profesional, precum și pentru rolul de „ambasador cultural al României” la nivel mondial prin muzica sa. În vara anului 2016, Sorin Zlat a fost ales de către fundația britanică Rimbaud and Verlaine pentru a compune un jazz suite inspirat de către capodoperele literare ale poeților cu același nume și care a debutat la Kings Place Hall din Londra în luna octombrie, anul trecut. Spectacolul a fost primit cu mult entuziasm, atât de către audiență, cât și de jurnaliștii de jazz.

Virgil Popescu estecompozitor, orchestrator, profesor de muzică și instrumentist. A absolvit Liceul de muzică și arte plastice din Craiova, iar în anul 1981, Conservatorul de muzică "George Enescu" din Iași, secțiile pedagogie, muzicologie, compoziție, cu instrument principal - vioară.

Din anul 1986, muzicianul este membru în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. De mai bine de 3 decenii, Virgil Popescu desfășoară o intensă activitate în domeniul muzicii pop și jazz, unde are colaborări cu majoritatea interpreților de top ai genului, din România: Oana Sârbu, Monica Anghel, Luminița Anghel, Silvia Dumitrescu, Manuela Fedorca, Angela Similea, Aura Urziceanu și mulți alții.

Din 1996, este conducătorul muzical al formației "Zan", formația de acompaniament a lui Nicu Alifantis.

Împreună cu renumitul pianist de jazz Puiu Pascu participă pe scenele unor importante festivaluri de jazz: Sibiu, Iași, Satu-Mare, Brașov, Constanța, București, Costinești, Chișinău.

Împreuna cu propriul grup, Virgil Popescu a asigurat acompaniamentul muzical al unor emisiuni de televiziune. De asemenea, a compus peste 100 de cântece pentru copii, care au fost lși sunt prezente la toate edițiile Festivalului Mamaia Copiilor.

Înca din 1998, Virgil Popescu activează ca profesor de muzică în cadrul mai multor grădinițe particulare din București, iar din anul 2008, face parte din corpul profesoral al Școlii Genesis din București.

Claudiu Purcarin "Nașu" (tobe) este absolvent al „Liceului de Muzică Sigismund Toduță” și, mai apoi, al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, secția percuție, membru fondator al trupei Sistem (locul 3 la Eurovision în Ucraina 2005, concerte în Norvegia, Suedia, Franța, Germania, Turcia), membru al trupei Nightlosers (turnee în Europa, Canada,S.U.A, India), colaborator al trupelor Sorin Zlat Trio, Spitalul de Urgență, Alina Manole Band, Alex Mușat Trio, Cyfer Trio, Mundi Colour Band.

Programul concertului de la izmir intitulat "Addicted to music" va cuprinde piese românești și din repertoriul internațional de gen, precum: “Din nou”; “Dragoste, pui de belea”; “Canta un matelot”; “Don't get around much anymore”; “All of me”; “When I fall in love” şi altele.

Partenerul ICR Istanbul, IKSEV (İzmir Kültür Sanat Eğitim Vakfı/Fundația de Cultură și de Artă Izmir), este cel mai important operator cultural din Izmir, cele două evenimente principale pe care le organizează, Festivalul European de Jazz, recte Festivalul Izmir fiind cele mai valoroase și mai așteptate evenimente culturale din oraș. Festivalul propune publicului de pe malurile Egeei numere de jazz experimental, jazz electronic, jazz european contemporan în toate variațiile genului.

Printre partenerii festivalului se numără institutele culturale europene din Turcia, consulatele statelor europene prezente la Izmir, corporații și autorități locale. Printre acestea menționăm Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din Izmir, Consulatul Italiei la Izmir, Consulatul Greciei la Izmir, Consulatul General al Poloniei la Istanbul, Ambasada Olandei la Ankara, festivalul oferind astfel un bun exemplu de cooperare culturală europeană.

Institutul Cultural Român de la Istanbul se află la cea de-a treia colaborare cu prestigiosul Festival de jazz de la Izmir.